Radiosite
3de kavel DAB+ pakket voor belgie - Afdrukversie

+- Radiosite (https://radiosite.eu)
+-- Forum: DAB(+) (https://radiosite.eu/Forum-DAB)
+--- Forum: DAB(+) in Belgie (https://radiosite.eu/Forum-DAB-in-Belgie)
+--- Topic: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie (/Thread-3de-kavel-DAB-pakket-voor-belgie)

Pagina's: 1 2


3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 18-06-2018

De Vlaamse Regering is maandag gestart met de verdeelprocedure voor het nieuwe DAB+net dat heel Vlaanderen dekt. Het is de bedoeling dat het gehele netwerk voor een periode van 15 jaar aan één exploitant wordt vergeven. Deze mag zelf bepalen hoe de capaciteit wordt ingedeeld.

Al in maart stemde de Vlaamse regering in met de uitgifte van het nieuwe kanaal. Het betreft hier een derde DAB+net dat geheel Vlaanderen gaat dekken. De huidige netten zijn in handen van de VRT (12A) en Norkring (11A).


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 18-06-2018

Indienen kandidatuur

Minister Gatz zet door met de aanbesteding van het laatste DAB+ kavel. Vandaag publiceerde de Vlaamse Regering haar oproep tot het indienen van kandidaturen voor een tweede licentie voor het aanbieden van een radio-omroepnetwerk. Het is een belangrijke licentie omdat het ‘de capaciteit verdubbelt voor bijkomende particuliere digitale radio-omroepen die kunnen uitzenden voor de Vlaamse Gemeenschap’. Aldus de mededeling.

Informatievergadering

Momenteel zenden er negen radiostations en binnenkort nog eens drie extra, én daarbij de acht kanalen van de VRT, uit via het netwerk onder licentie van Norkring. De nieuwe kandidaturen moeten ten laatste op 17 augustus 2018 zijn ingediend bij de VRM, die de procedure tegen eind oktober 2018 zou afronden. Een maand eerder, op 17 juli 2018 (om 10:00 uur) organiseert de VRM hierover een informatievergadering. Al wie zich vooraf inschrijft via vrm@vlaanderen.be kan vooraf ook vragen bezorgen, en krijgt op 17 juli eveneens toelichting bij de procedure.


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 19-06-2018

Vlaanderen komt met een nieuw DAB+kavel, namelijk 5A (Oost- en West-Vlaanderen) en 5D (overige provincies en het Brussels gewest). Het hele kavel gaat naar één partij, waar stations ruimte kunnen huren, net zoals nu bij Norkring het geval is. De inschrijving sluit in augustus en in oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 21-06-2018

Het zenderaanbod van digitale radio DAB+ in de zuidelijke provincies van Nederland wordt groter. In Vlaanderen komt namelijk een derde DAB+ netwerk in de lucht. In Nederland zijn de zenders hierdoor ook te ontvangen.

In de komende weken kunnen geïnteresseerde marktpartijen met het technisch kader van het nieuwe Vlaamse DAB+ netwerk kennismaken. Doormiddel van een tender wordt de uitzendvergunning voor dit nieuwe DAB+ netwerk verdeeld. Tot medio augustus kunnen partijen het businessplan met bijbehorend bod op de uitzendvergunning uitbrengen. De verwachting is dat de Vlaamse overheid uiteindelijk in oktober de uitzendvergunning aan een geïnteresseerde partij toewijst.

Frequentie

In Vlaanderen hebben publieke omroep VRT en de zenderparkeigenaar Norkring op dit moment een DAB+ netwerk in gebruik. Op de mux van VRT zijn publieke radiozenders te beluisteren. Nordkring verhuurt de beschikbare bandbreedte aan commerciële radiozenders voor digitale etherverspreiding. Het derde DAB+ netwerk gaat in tegenstelling tot VRT en Norkring niet op één frequentie uitzenden. Dit heeft met internationale afspraken over frequentiegebruik te maken. Voor het nieuwe Vlaamse DAB+ netwerk zijn de frequenties 5A en 5D gereserveerd.


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 24-10-2018

Zenderexploitant Norkring mag de komende 15 jaar het nieuwe Vlaamse DAB+-net gaan exploiteren. Dit heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) woensdag bekendgemaakt. Andere partijen die een aanvraag deden waren Broadcast Partners en TVV Digitaal CVBA.

Norkring mag nieuw DAB+-net in Vlaanderen exploiteren De exploitatie van de nieuwe multiplex vond plaats op basis van een vergelijkende toets, waarbij onder meer is gekeken de netwerkopbouw, uitbreidingsplannen en de financiële middelen.

Norkring kreeg hierbij 3,25 punten meer dan de nummer 2. Broadcast Partners.

Onder andere op het onderdeel planning en uitrol sites kreeg Norkring meer punten.

De zenderexploitant, die ook al het andere commerciële DAB+-net (11A) in Vlaanderen beheert, belooft binnen vier maanden na vergunningverlening het complete netwerk bestaande uit 23 zenders in de lucht te hebben.

In tegenstelling tot de twee bestaande DAB+-netten (VRT 12A en Norkring 11A), zal het nieuwe net niet overal op hetzelfde kanaal gaan uitzenden. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen gaat uitgezonden worden op kanaal 5A, terwijl in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant (inclusief Brussel) uitgezonden gaat worden op kanaal 5D.

Norkring mag zelf nu bepalen hoe de multiplex wordt ingedeeld. De looptijd van de vergunning is 15 jaar met een optie om deze met nog eens vijf jaar te verlengen.


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 24-10-2018

Zenderexploitant Norkring mag voor een periode van 15 jaar een nieuw DAB+-netwerk in Vlaanderen gaan exploiteren. Dit heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) bekend gemaakt.

Meerdere partijen

Naast Norkring waren ook Broadcast Partners en TVV Digitaal in de race om het netwerk te gaan exploiteren. Het netwerk zal gaan uitzenden op de kanalen 5A (Oost- en West-Vlaanderen) en 5D (Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant/Brussel). Norkring mag zelf bepalen hoe het netwerk ingedeeld gaat worden.

Criteria

Het bepalen van de exploitant voor het nieuwe netwerk door de VRM ging op basis van bepaalde criteria. Norkring kwam volgens de VRM als beste uit de bus: “Uit het onderzoek blijkt dat Norkring België NV als best gerangschikte kandidaat uit deze weging komt en ook tegemoet komt aan de in artikel 202 van het Mediadecreet vermelde voorwaarden om een licentie te verkrijgen voor het aanbieden van een radio-omroepnetwerk.”

Meer aanbod

Door introductie van dit nieuwe netwerk zal het aanbod van radiozenders via de digitale ether (DAB+) in Vlaanderen worden vergroot. Momenteel zijn er in Vlaanderen twee netwerken actief. De VRT zendt uit met haar radiozenders via kanaal 12A en Norkring zendt een groot aantal commerciële radiozenders uit via kanaal 11A. Via het nieuwe netwerk zullen in ieder geval een aantal regionale commerciële radiozenders te horen gaan zijn die nu alleen nog via de FM te horen zijn.


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - leuvens - 18-01-2019

Is er al een timeline wanneer deze mux online komt?
Ik vermoed dat NRJ op deze zal komen ?


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 18-01-2019

(18-01-2019, 10:19)leuvens schreef: Is er al een timeline wanneer deze mux online komt?
Ik vermoed dat NRJ op deze zal komen ?

nog niet direct ergens een datum gezien van start, zal hoop ik dit jaar nog zijn....


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - master-magic - 23-01-2019

het tweede 'landelijke' Vlaamse DAB+ netwerk gaat er voor de zomer al komen


RE: 3de kavel DAB+ pakket voor belgie - leuvens - 24-01-2019

Nog dit gevonden bij Radiovisie: https://radiovisie.eu/analyse-waarom-vrm-niet-om-norkring-heen-kon/

Zowel Norkring als TVV Sound Digitaal zegden in hun dossier dat ze vier maanden na het verkrijgen van de vergunning het volledige netwerk operationeel kunnen hebben. In principe zou Norkring de nieuwe mux 5A/5D dus al eind februari 2019 volledig in de lucht moeten hebben.