Welkom, gast
U dient zich te registreren voordat u berichten kunt plaatsen op dit forum.

Gebruikersnaam
  

Wachtwoord
  

Forums doorzoeken

(Geavanceerd zoeken)

Statistieken
» Leden: 4
» Meest recente lid: Hansvg8430
» Aantal topics: 420
» Aantal berichten: 767

Volledige statistieken

Gebruikers online
Er is momenteel 1 gebruiker online.
» 0 leden | 1 gasten

Meest recente topics
Nostalgie+ op fm op de fr...
Forum: FM Radio in Belgie
Laatste bericht door master-magic
29-09-2023, 07:53
» Reacties: 1
» Weergaven: 0
DAB+ is de toekomst voor ...
Forum: DAB(+) in Nederland
Laatste bericht door master-magic
26-09-2023, 20:33
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
nieuwe DAB+ overeenkomst ...
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door master-magic
09-09-2023, 22:08
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Radio4all nieuwe zender i...
Forum: Offtopic
Laatste bericht door master-magic
30-08-2023, 20:18
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
NPO zenders in NL nog bet...
Forum: DAB(+) in Nederland
Laatste bericht door master-magic
29-08-2023, 08:58
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Grote zenderuitbreiding D...
Forum: DAB(+) in Nederland
Laatste bericht door master-magic
28-08-2023, 20:11
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Nostalgie wordt Play Nost...
Forum: FM Radio in Belgie
Laatste bericht door master-magic
26-08-2023, 21:58
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Radiopiraten vinden via D...
Forum: DAB(+) in Nederland
Laatste bericht door master-magic
25-07-2023, 22:19
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Minerva
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
23-02-2023, 12:33
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
RGR2 - Enjoy the Music
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
06-02-2023, 07:58
» Reacties: 2
» Weergaven: 0

 
  Nostalgie+ op fm op de freq van NRJ
Geplaatst door master-magic - 28-09-2023, 22:14 - Forum: FM Radio in Belgie - Reacties (1)

Nostalgie+ is vanaf vrijdag 29 september – as we speak blijkbaar zelfs al sinds deze namiddag – ook te beluisteren via FM. Wat al een tijdje in de lucht hing, maar juridisch hoogst discutabel oogt, wordt dan toch doorgedrukt. Nostalgie+ vervangt het geflopte NRJ als netwerkradio via FM.

We gaven maandagochtend al even een – toegegeven – welgemikt schot voor de boeg, omdat ons afgelopen week via diverse bronnen duidelijk werd dat het scenario, dat in feite al begin dit jaar in de steigers werd geplaatst, zich toch aan het voltrekken was, ondanks een tegenspartelende Vlaamse Regulator voor de Media.

Vanmiddag viel het persbericht in de bus waarin – uiteraard – met geen letter wordt verwezen naar de hele affaire die zich hiervoor achter de schermen afspeelde.

“Bij de lancering van Play Nostalgie, eind augustus, spraken we meteen onze ambitie uit voor Nostalgie+ en op 1 september ging radio-icoon Johan Henneman er van start met That’s the Way, een nu al erg gesmaakte muzikale avondspits”, zegt station manager Jo Nachtergaele.

“Steeds meer luisteraars ontdekten de afgelopen twee jaar ons aanbod. Het muzikale DNA van Nostalgie+ bekleedt dan ook een unieke plaats binnen het huidige Vlaamse radiolandschap. Zelfs als ‘digital only’-zender haalden we met Nostalgie+ al een marktaandeel van 1,1% op 12+ en een totaalbereik van 363.000 luisteraars.”

“Met de uitbreiding van Nostalgie+ naar FM willen we heel wat extra muziekliefhebbers verwelkomen. Naast de live show van Johan Henneman, elke weekdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur, hoor je op Nostalgie+ de vertrouwde radiostemmen van Astrid Philips, Alain Colpaert, Tony Talboom, Leen Demaré, Domi Crommen en Louise Ailliet (vanaf januari)”

“Met Hitzender NRJ blijven we de jonge en stedelijke luisteraars bedienen, voortaan volledig digitaal”, verduidelijkt Tom Klerkx, CEO Radio/Audio van Mediahuis. “Die switch is volledig in lijn met het luistergedrag van ons breed doelpubliek: iets oudere luisteraars houden van FM en de jongere luisteraars voelen zich beter thuis op de digitale kanalen. Ons radio-portfolio wordt nu nog krachtiger. Goed nieuws voor alle luisteraars dus.”

Wat Klerkx hier zedig verzwijgt is dat NRJ wel degelijk verdwijnt van DAB+, dus zo ‘volledig’ digitaal wordt dat nu ook weer niet. Op de website van NRJ is intussen de laatste verwijzing naar DAB+ verdwenen, waardoor het station nu dus gewoon een non-stopproduct online is.

Voor de juridische context van dit verhaal verwijzen we u naar ons artikel van maandag. Het is nu afwachten of de halfslachtige aanpak van Nostalgie+ zal volstaan om bij de VRM de toets te doorstaan van een ‘actieve programmering’, zoals vereist is voor netwerk 1, los nog van het afwijkende profiel van het ingediende dossier. Zal de VRM zich hier bewijzen als een objectief en onafhankelijk rechtsorgaan, wat het op papier moet zijn, of blijkt de regulator gewoon een politieke speelbal die plooit op eenvoudig commando van de Vlaamse politiek? Of gaat – niet geheel onwaarschijnlijk – minister Dalle nog eens snel het mediadecreet aanpassen à la tête du cliënt? Het antwoord zal binnen enkele maanden duidelijk worden.

Meer info op: https://playnostalgie.be/nieuws/nostalgi...requenties

Dit onderdeel afdrukken

  DAB+ is de toekomst voor etherradio, maar niet voor iedere zender: ClassicNL stopt
Geplaatst door master-magic - 26-09-2023, 20:33 - Forum: DAB(+) in Nederland - Geen reacties

Voor etherradio is DAB+ in de toekomst de vervanger van het aloude FM. Maar het uitzenden via DAB+ is voor menige radiozender te duur. Zo ook voor ClassicNL.

ClassicNL is namelijk per direct gestopt met het uitzenden via het digitale radionetwerk DAB+. De klassieke radiozender maakte gebruik van gehuurde bandbreedte via het netwerk van dienstenaanbieder MTVNL. Hierdoor was de radiozender in delen van Nederland te beluisteren. Het is niet de eerste keer dat ClassicNL met de DAB+ distributie is gestopt. De radiozender was echter de afgelopen jaren weer in delen van Nederland – vooral de Randstad – digitaal in de ether te beluisteren.

NPO Klassiek

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen via de DAB+ radio nog wel naar dit genre blijven luisteren. Het publieke radiostation NPO Klassiek blijft onverminderd via DAB+ beschikbaar. De geluidskwaliteit van NPO Klassiek is veel beter dan voorheen bij ClassicNL het geval was. Dit komt doordat NPO Klassiek met een meer dan dubbele bandbreedte wordt uitgezonden. Zeker bij klassieke muziek is een hogere bandbreedte van groot belang voor een aangename luisterervaring. Overigens is de ontvangst van NPO Klassiek op dit moment in delen van Nederland minder goed dan voorheen. Dit zal de komende weken echter verbeteren, omdat meer zenders en opstelpunten voor het publieke NPO DAB+ netwerk in gebruik worden genomen.

Dit onderdeel afdrukken

  nieuwe DAB+ overeenkomst in belgie voor de zendmasten
Geplaatst door master-magic - 09-09-2023, 22:08 - Forum: DAB(+) in Belgie - Geen reacties

De Vlaamse regering keurde vrijdag een voorlopig besluit goed waarin het onderlinge zendmastenakkoord voor DAB+ met de Waalse regering – dat dateert van 21 december 2018 – wordt uitgebreid. Hierdoor kan de Vlaamse Gemeenschap frequenties in dienst stellen op het grondgebied van de Franse Gemeenschap en vice versa. Het oude akkoord – toen ging het om de zendlocaties Vloesberg, Waver en Sint-Pieters-Leeuw – wordt aangepast om langs Vlaamse zijde toe te laten extra frequenties in gebruik te nemen. Om welke frequenties het gaat is voorlopig niet bekend (het is daarvoor wachten op de documenten die normaal gezien maandag online komen). De Franse Gemeenschap krijgt in elk geval drie extra ‘posities’. Een positie houdt het gebruik in van één digitaal frequentieblok op één specifieke lokaliteit. De Vlaamse Regering keurde het gewijzigde samenwerkingsakkoord goed. Ze keurde tegelijk principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de sectorraad Media van de SAR CJSM en van de Raad van State.

Dit onderdeel afdrukken

  Radio4all nieuwe zender in NL
Geplaatst door master-magic - 30-08-2023, 20:18 - Forum: Offtopic - Geen reacties

de start is 1 januari op de fm freq van het huidige Sublime fm kavel.
we krijgen weer het concept elke dag andere radio programma’s
Vroeger Tros donderdag en woensdag KRO , dinsdag Vara etc
progammamakers kunnen “zendtijd kopen”

Dit onderdeel afdrukken

  NPO zenders in NL nog beter te ontvangen binnenkort
Geplaatst door master-magic - 29-08-2023, 08:58 - Forum: DAB(+) in Nederland - Geen reacties

De publieke radiozenders zijn vanaf 1 september nog beter te ontvangen via DAB+. Er komen vijftien DAB+ zendlocaties bij, waarmee onder meer de ontvangst op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden verbetert.

DAB+ is de digitale opvolger van FM. Op DAB+ zijn alle negen NPO-radiozenders te ontvangen. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van digitale radio. Sinds eind 2020 krijgen nieuwe auto’s verplicht een digitale ontvanger ingebouwd. DAB+ zorgt voor meer keuze in zenders en een betere geluidskwaliteit. Broadcast Partners wordt op 1 september de leverancier van het DAB+ netwerk van de NPO. Vanaf die datum wordt het zenderpark voor de NPO uitgebreid naar een totaal van 61 zendlocaties.

'We zien dat steeds meer luisteraars een DAB+ radio gebruiken om naar de publieke zenders te luisteren. Onze ontvangst kan op sommige plekken worden verbeterd, zoals op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden. We willen er als publieke omroep voor iedereen zijn', zegt Jurre Bosman, directeur Audio NPO. 'Met het nieuwe zenderpark verwachten we dat nog meer luisteraars kunnen genieten van de voordelen van digitaal luisteren. De komende jaren blijven we uiteraard ook op FM uitzenden met vier van onze zenders. DAB+ heeft als groot voordeel dat we meer zenders kunnen distribueren, zoals NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz en NPO Sterren NL.'

Op dit moment is de exploitatie van het DAB+ netwerk van de NPO-radiozenders in handen van KPN. Tijdens de omschakeling naar Broadcast Partners, in de nacht van donderdag 31 augustus op vrijdag 1 september, is de ontvangst van de zenders via DAB+ enige tijd onderbroken. De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet.

Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.

Persbericht NPO
https://over.npo.nl/

Dit onderdeel afdrukken

  Grote zenderuitbreiding DAB+ op komst in NL
Geplaatst door master-magic - 28-08-2023, 20:11 - Forum: DAB(+) in Nederland - Geen reacties

Binnen een jaar wordt het zenderaanbod op het digitale radionetwerk DAB+ veel uitgebreider. Het gaat hierbij niet om een landelijke, maar een regionale uitbreiding.

Na overleg dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met buurlanden heeft gevoerd, is overeengekomen dat Nederland meer frequenties mag gebruiken voor het lokaal uitzenden van radiozenders via het digitale radionetwerk DAB+. Dit betekent concreet dat vanaf september 2024 alle lokale omroepen in Nederland de mogelijkheid krijgen om digitaal in de ether beschikbaar te zijn. Zij gaan uitzenden via de zogeheten 'laag 6'. Deze gaat bestaan uit 57 lokale uitzendregio’s. Hiermee kunnen alle lokale radiozenders een digitale plek in de ether inrichten.

Tijdelijk

Op dit moment zijn in diverse delen van Nederland al lokale DAB+ zenders in de lucht. Door de nieuwe overeenkomst kan de tijdelijke status van de huidige laag 6 vanaf volgend jaar worden opgeheven. In veel gevallen betekent dit dat ook de nu gebruikte frequenties met meer vermogen en via hogere opstelpunten mogen gaan uitzenden. Per lokale uitzendfrequentie/uitzendregio mogen maximaal 18 radiozenders gaan uitzenden. De maximale bandbreedte is 64 kb/s. Als op een frequentie/uitzendregio minder dan 18 radiozenders uitzenden dan mogen de actieve radiozenders de overgebleven restcapaciteit onderling verdelen. Publieke lokale omroepen die via FM in de ether te beluisteren zijn, moeten hetzelfde programma vanaf september 2024 ook digitaal via DAB+ aanbieden.

Commercieel

Naast de verplichte plek voor publieke lokale omroepen is er ook ruimte voor commerciële (lokale) omroepen. Deze kunnen tot september 2025 commerciële FM-zenders een lokale DAB+ uitzendvergunning aanvragen. Deze vergunningen worden op basis van binnenkomst van de aanvraag verleend. Voor eventuele overgebleven ruimte op de lokale DAB+ uitzendfrequenties wordt mogelijk na september 2025 een veiling of vergelijkende toets ingevoerd.

Dit onderdeel afdrukken

  Nostalgie wordt Play Nostalgie in belgie
Geplaatst door master-magic - 26-08-2023, 21:58 - Forum: FM Radio in Belgie - Geen reacties

De vertrouwde Vlaamse radiozender Nostalgie ondergaat een naamswijziging en wordt vanaf nu Play Nostalgie. Deze stap markeert de integratie van de zender onder de Play-paraplu van Telenet, in samenwerking met mede-eigenaren Mediahuis en de Franse NRJ Group. Met een geschiedenis van vijftien jaar en een landelijke FM-licentie in Vlaanderen, is Nostalgie een gevestigde waarde.

De invloed van Telenet als nieuwe aandeelhouder resulteert in een grondige vernieuwing. Play Nostalgie wordt nieuw leven ingeblazen met een frisse uitstraling en nieuwe stemmen, die vanaf maandag te horen zullen zijn.

Een opvallende toevoeging aan het team is actrice Liesa Naert, die onder andere op zaterdagochtend te beluisteren zal zijn. Andere nieuwkomers zijn voormalig MNM-dj Bart De Raes, tv-gezicht Céline Van Ouytsel en zanger Gene Thomas.

Zowel Telenet als Mediahuis voorzien synergie tussen de Play-televisiezenders en de radiozender. Tom Klerkx, CEO Audio bij Mediahuis, benadrukt het potentieel van de link tussen televisie en radio: "We voelden dat we tegen een glazen plafond botsten." Deze connectie zal ook worden geëxploiteerd bij Play Nostalgie. De radiomakers zien kansen om bijvoorbeeld programma's als 'De Slimste Mens Ter Wereld' en 'Celebrity Masterchef Vlaanderen' te integreren.

De transformatie voegt speelsheid en humor toe aan het Nostalgie-merk, volgens Klerkx. Het brengt niet alleen een nieuwe dynamiek, maar ook investeringen met zich mee. "Stevige investeringsjaren liggen in het verschiet", aldus Jeroen Bronselaer, CEO van Play. Momenteel heeft Nostalgie een marktaandeel van ongeveer 6 procent. Klerkx streeft naar 7 tot 10 procent over drie jaar.

Hoewel de kerndoelgroep onveranderd blijft - luisteraars tussen 35 en 54 jaar - ambiëren Klerkx en Bronselaer tevens een bredere en jongere luisteraarsbasis. De gemiddelde Nostalgie-luisteraar is momenteel 52 jaar oud. Hoewel een jonger publiek wordt nagestreefd, zal Play Nostalgie niet abrupt veranderen in een hitzender, verzekert Klerkx.

Dit onderdeel afdrukken

  Radiopiraten vinden via DAB+ legale weg naar ether
Geplaatst door master-magic - 25-07-2023, 22:19 - Forum: DAB(+) in Nederland - Geen reacties

Voormalig radiopiraten zetten vaker dan voorheen hun uitzendingen op een legale manier voort in de ether. De lokale frequenties van DAB+ worden hiervoor gebruikt.

Al enige tijd zijn diverse voormalig radiopiraten uit bijvoorbeeld de hoogtijdagen van de radiopiraterij – de jaren ’80 van de vorige eeuw – op een legale manier online te beluisteren via internet. Bekende en veel beluisterde illegale zenders uit die tijd zoals Keizerstad, Radio Stad Den Haag en Delta 90 Nijmegen zijn hier voorbeelden van. Deze zenders zijn allemaal via gratis apps voor tablet, smartphone en online mediaspeler zoals radioNED en JUKE te beluisteren.

DAB+

Enkelen voormalig radiopiraten zijn niet alleen online in de gehele wereld te beluisteren, maar ook legaal in de ether via het digitale radionetwerk DAB+. Hiervoor is echter wel een uitzendvergunning nodig van toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), het voormalige Agentschap Telecom (AT). Onder meer Eemland Radio is in midden-Nederland als voormalig radiopiraat op kanaal 10B te horen met feel good-hits uit de vorige eeuw; legaal en in de beste geluidskwaliteit op lokale DAB+ frequenties.

Den Bosch

Binnenkort keert ook de Nederlandstalige radiopiraat Radio Mexico in de regio Den Bosch legaal in de ether terug. De radiozender gaat digitaal uitzenden via kanaal 6D in de regio Den Bosch, waar het voorheen als radiopiraat de enige populariteit genoot. De frequentiemux die gaat worden gebruikt is toegekend aan de plaatsen Oss, Bernheze, Maasbracht, Boekel en Meierijstad. De zender staat in Schaijk opgesteld en heeft een vermogen van 2,5 kilowatt, waardoor ook ontvangst in het nabijgelegen Den Bosch verzekerd is.

Dit onderdeel afdrukken

  Minerva
Geplaatst door leuvens - 23-02-2023, 12:33 - Forum: DAB(+) in Belgie - Geen reacties

Minerva heeft nu een plaatsje op de DAB+ van de provincie Antwerpen

Dit onderdeel afdrukken

  RGR2 - Enjoy the Music
Geplaatst door leuvens - 31-01-2023, 11:25 - Forum: DAB(+) in Belgie - Reacties (2)

Vandaag ontdekt op DAB+ : RGR2 - Enjoy the Music

Dit onderdeel afdrukken