Welkom, gast
U dient zich te registreren voordat u berichten kunt plaatsen op dit forum.

Gebruikersnaam
  

Wachtwoord
  

Forums doorzoeken

(Geavanceerd zoeken)

Statistieken
» Leden: 5
» Meest recente lid: ChathotelRdio
» Aantal topics: 412
» Aantal berichten: 758

Volledige statistieken

Gebruikers online
Er zijn momenteel 2 gebruikers online.
» 0 leden | 2 gasten

Meest recente topics
Minerva
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
23-02-2023, 12:33
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
RGR2 - Enjoy the Music
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
06-02-2023, 07:58
» Reacties: 2
» Weergaven: 0
Nieuwe zender DAB+
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door master-magic
14-01-2023, 22:40
» Reacties: 6
» Weergaven: 0
Business AM gestart met t...
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
09-01-2023, 11:33
» Reacties: 2
» Weergaven: 0
Classic X by Willy
Forum: Offtopic
Laatste bericht door leuvens
06-12-2022, 08:01
» Reacties: 1
» Weergaven: 0
nieuwe erkenningsronde FM...
Forum: FM Radio in Belgie
Laatste bericht door master-magic
25-10-2022, 22:15
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
STEMBUS VOOR ‘LAGE LANDEN...
Forum: Offtopic
Laatste bericht door master-magic
10-09-2022, 22:11
» Reacties: 2
» Weergaven: 2,128
in Franstalig Brussel mee...
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
08-09-2022, 06:27
» Reacties: 1
» Weergaven: 0
LN Radio
Forum: DAB(+) in Belgie
Laatste bericht door leuvens
30-08-2022, 07:27
» Reacties: 0
» Weergaven: 0
Al drie provinciegouverne...
Forum: Offtopic
Laatste bericht door master-magic
24-08-2022, 17:24
» Reacties: 0
» Weergaven: 0

 
  Minerva
Geplaatst door leuvens - 23-02-2023, 12:33 - Forum: DAB(+) in Belgie - Geen reacties

Minerva heeft nu een plaatsje op de DAB+ van de provincie Antwerpen

Dit onderdeel afdrukken

  RGR2 - Enjoy the Music
Geplaatst door leuvens - 31-01-2023, 11:25 - Forum: DAB(+) in Belgie - Reacties (2)

Vandaag ontdekt op DAB+ : RGR2 - Enjoy the Music

Dit onderdeel afdrukken

  Classic X by Willy
Geplaatst door leuvens - 23-11-2022, 17:17 - Forum: Offtopic - Reacties (1)

Een beetje verwarrend bericht op de Telenet website.

Vanaf 21 november wordt Joe Lage Landen vervangen door Willy Class X in Brussel en Wallonië.
- Vlaanderen: 938 
- Wallonië: 918

Op DAB en Telenet 938 niets te merken, misschien in Wallonie wel op de kabel?

Dit onderdeel afdrukken

  nieuwe erkenningsronde FM Vlaanderen
Geplaatst door master-magic - 25-10-2022, 22:15 - Forum: FM Radio in Belgie - Geen reacties

Afgelopen weekend bleef het nog onduidelijk, maar zopas heeft de dienst Media de winnaars gepubliceerd van de erkenningsronde voor de negen nog vrije lokale frequentiepakketten. Hieronder vind je het lijstje.

Voor de pakketten 60 en 61 was er telkens maar één kandidaat, dus die gingen naar de betrokkenen. Het pakket 125, met een frequentie in Brakel gaat naar Radio PROS. Al ligt Brakel weliswaar zo’n 15 km van Haaltert, het vroegere werkgebied op FM van Radio PROS. Anderzijds is er voor PROS ook een mogelijkheid, indien ze dat al zouden willen, om ook op DAB+ te gaan in Oost-Vlaanderen.

Ook naar Tongeren werd uitgekeken, want daar waren liefst vier kandidaten. De winnaar is de vzw Radio Mid West Limburg waarin Bjorn Verhoeven actief is. En pakket 127 gaat naar de vzw achter Geel FM.

Christophe Moens haalt uiteindelijk met Aalter en Tienen nog twee pakketten binnen, van de vier waarvoor hij kandidaat was. Voor hem opent dat alvast ook de deur om een plekje te vragen op de Vlaams-Brabantse DAB+ met Family Radio.

De resterende pakketten 15 en 86 gaan naar vehikels van Geert Bollé (Stadsradio Vlaanderen), die dus ook al pakket 60 krijgt (als enige kandidaat). Opmerkelijk is dat Bjorn van Zundert dus met RATO naast het Antwerpse frequentiepakket 15 grijpt waarop hij Radio Totaal exploiteerde, tot de licentie door de VRM werd ingetrokken.

Dit onderdeel afdrukken

  Business AM gestart met testuitzendingen via DAB+
Geplaatst door master-magic - 15-10-2022, 22:06 - Forum: DAB(+) in Belgie - Reacties (2)

n Vlaanderen zijn er testuitzendingen gestart van een nieuwe radiozender via DAB+: Business AM. Het is nog niet bekend wanneer de zender officieel van start gaat.

Business AM

Business AM is een Vlaamse website met aandacht voor economisch en financieel nieuws die sinds drie jaar actief is. Via DAB+ zijn sinds kort testuitzendingen te horen van de radiozender Business AM. De radiozender zendt uit via kanaal 5A en 5D in Vlaanderen. Het is nog niet bekend wanneer de officiële uitzendingen van start gaan.

De website van Business vind je op https://businessam.be

Dit onderdeel afdrukken

  in Franstalig Brussel meer zenders op DAB+
Geplaatst door master-magic - 07-09-2022, 22:00 - Forum: DAB(+) in Belgie - Reacties (1)

In Brussel is sinds vandaag meer aanbod te beluisteren via de digitale ether (DAB+). Een lokaal netwerk gericht op het Franstalige deel van de Belgische hoofdstad is vandaag met haar uitzendingen gestart.

Aanbod

In de regio Brussel zijn nu via kanaal 12B zestien radiozenders te beluisteren in de digitale ether. Het gaat onder andere om : Alma, Radio Air Libre, AraBel, BX FM, Capsao, Radio Judaïca, KIF, Radio Onda, RCF BX, Vibration, Gold FM Des Hits, Radio Campus BXL Belgahay Radio, Euradio BXL, Radio Mara FM en Skylive. Er wordt uitgezonden in een kwaliteit van 64 kbps.

Testuitzendingen

Nog niet alle radiozenders zijn te beluisteren via het nieuwe DAB+-netwerk. De exploitatie van het lokale netwerk is in handen van Waalse openbare omroep RTBF.

Dit onderdeel afdrukken

  LN Radio
Geplaatst door leuvens - 30-08-2022, 07:27 - Forum: DAB(+) in Belgie - Geen reacties

Sedert 29 augustus is DH Radio vervangen door LN Radio op DAB+ & FM

Dit onderdeel afdrukken

  Al drie provinciegouverneurs spreken zich uit tegen plannen VRT om regionaal ochtendb
Geplaatst door master-magic - 24-08-2022, 17:24 - Forum: Offtopic - Geen reacties

De eerste reacties op de nieuwe strategie van Radio 2 zijn hard. Dat de regionale ochtendblokken geschrapt worden, ligt moeilijk. De Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) roept zelfs op tot een boycot van de VRT. Ook de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en zijn Antwerpse collega Cathy Berx zijn niet opgezet met de beslissing van de VRT.

Ik zit op mijn paard”, zegt de Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters in een reactie op het nieuws dat de regionale ochtendblokken van Radio 2 vanaf 2023 vervangen zullen worden door een ochtendshow met Peter Van de Veire. Dat nieuws viel dinsdag wat tussen de mazen van het net bij de grote najaarspresentatie van de openbare omroep.

“Dit kunnen we zeker zo niet laten”, zegt Lantmeeters. “Zelfs als de andere gouverneurs hier niet op reageren, zal ik tegen deze beslissing ingaan. Dit nieuws kunnen we missen als de pest. VRT geeft al zo weinig nieuws over regionale zaken. Als de openbare omroep dit doorvoert, maakt ze de afstand met de bevolking alleen maar groter. Dat kunnen we niet toelaten.”

Lantmeeters is van plan om eerst met zijn collega’s van de andere provincies samen te zitten. “Maar we zullen dit ook in het Vlaams Parlement aankaarten. De VRT komt voor haar programma’s vaak informatie en hulp bij de gouverneurs halen. Maar dan wil ze op dit vlak niets met ons te maken hebben. Het minste wat we kunnen doen is dat boycotten.”

Ook de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé is niet te spreken over de beslissing. “Dit is een zeer ongelukkige beslissing. Voor mij ruikt dat naar eenheidsworst en een vorm van besparing”, zegt hij aan Belga. Volgens Decaluwé mist de openbare omroep een kans om de band met de provincies aan te halen en zal de wijziging de VRT niet ten goede komen. “Gewone ochtendshows kunnen we ook op de andere radiozenders horen. Ik weet niet of West-Vlaanderen zit te wachten op Peter Van de Veire.” De West-Vlaamse gouverneur zal de situatie aankaarten bij Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), een partijgenoot.

En ook zijn Antwerpse collega Cathy Berx hoopt dat de VRT de hervorming van het ochtendblok op Radio 2 terugschroeft. “Luisteraars zijn terecht gehecht aan het ochtendblok op Radio 2: hun prima bron voor regionaal nieuws. Geen beter kanaal om mensen op de hoogte houden van nieuws uit hun vertrouwde omgeving”, vindt de gouverneur. “De zorg van collega Jos Lantmeeters is ook de mijne. Zijn oproep is hopelijk een uitgestoken hand om de beslissing te herzien en wat luisteraars zo waarderen, ongemoeid te laten”, aldus Berx. Ze prijst ook de manier waarop Radio 2 Antwerpen het regionieuws aanpakt. “Dat is een ijzersterke troef die Radio 2 en de VRT best behouden.”

Transformatie

Het schrappen van de provinciale ochtendblokken, die nu tussen 6 en 8 uur lopen, past binnen het transformatieplan van de VRT. Of er jobs verloren gaan door de aan­gepaste programmatie, wil de openbare omroep niet zeggen. Bij het vorige Transformatieplan in 2015 stonden de provincies van Radio 2 ook al onder druk. Het plan om die te kortwieken werd toen afgevoerd na groot politiek protest, onder meer van de provinciegouverneurs. Nu zal het provinciale ochtendblok dus toch verdwijnen. Het regionale avondblok sneuvelde eerder al.

Ook Katia Segers (Vooruit), lid van de commissie Media, is bezorgd over deze zet van de VRT. “In 2015 wilde de VRT vanwege besparingen ook de regionale radiohuizen in de provincie opdoeken. Die beslissing is toen teruggedraaid. Ik vraag me af of dit nu niet opnieuw een eerste stap is in die richting.”

“VRT blijft inzetten op sterke regionale verankering en verslaggeving. Daarvoor zullen onze verslaggevers tot in alle uithoeken aanwezig zijn”, klinkt het bij de VRT bij monde van woordvoerder Bob Vermeir. “Terwijl zij op de baan zijn, maken we het ochtendprogramma met toppresentator Peter Van de Veire vanuit Brussel. Dat is efficiënter. De nieuwsbulletins komen zeven keer per dag vanuit de verschillende regio’s.”

Segers is er zich bewust van dat de Vlaamse regering ‘zeer zware besparingen’ blijft opleggen. “Desondanks is deze beslissing ronduit onbegrijpelijk. Als de grootste familie van Vlaanderen is nabijheid het onderscheidende kenmerk van Radio 2. De regionale werking is de bestaansreden van Radio 2. Dit is alsof je Klara zou afschaffen: recht in het hart van de rol die een publieke omroep moet vervullen.” Segers benadrukt nog dat Peter Van de Veire ‘een topprofessional is’. “Maar ik vrees dat hij de leegte van het wegvallen van regionaal nieuws niet zal kunnen opvullen.”

Zelfs link met Trump

Ook Elisabeth Meuleman (Groen), de voorzitter van de Mediacommissie is niet te spreken over de beslissing van de VRT. “De VRT verzekert dat regionaal nieuws blijft belangrijk blijft. De vraag is of dat effectief zo zal zijn? Indien er minder aandacht komt voor objectief en neutraal regionaal nieuws is dat een kwalijke evolutie. Lokaal nieuws is belangrijk voor een democratie. In sommige analyses wordt zelfs de link gemaakt tussen opkomst Altright/Trump en verdwijnen van lokale media.”

Ook de vakbonden van de VRT reageren lauw op de aankondiging over Radio 2. “We waren op de hoogte dat de Radio 2 getroffen zou worden door het Transformatieplan”, zegt Wies Descheemaeker van ACOD VRT. “De directie heeft ons altijd gezegd dat dat plan onderhandelbaar was. De onderhandelingen zouden in september beginnen. We kunnen alleen maar vaststellen dat de directie een deel van het Transformatieplan al aan het uitvoeren is.”

Vermeir: “De betrokken teams zijn enkele uren vooraf persoonlijk ingelicht, zoals we dat altijd doen. De formele onderhandelingen met de vakorganisaties moeten nog starten, pas daarna zullen de beslissingen uitgevoerd worden.”

Descheemaeker wijst ook op de ongebruikelijke timing van de communicatie. Toen Radio 2 en VRT het nieuws dinsdagavond via de sociale media en hun websites bekend maakten, waren aan de Reyerslaan adverteerders, stakeholders en pers samen om naar een show te kijken, waarmee het najaar van alle VRT-zenders feestelijk werden. De VRT-CEO Frederik Delaplace verscheen daar in een goudkleurige jas op het podium met vuurwerk en dansers om een speech te geven. “Een groot deel van het personeel was al niet opgezet dat net dit tv-najaar voor het eerst met zoveel show aangekondigd zou worden. Terwijl de directie dit voorjaar aankondigde dat 200 jobs bij de VRT door het Transformatieplan op de tocht staan.”

“Tiens, tiens, ik heb vooral lovende collega’s gehoord, zelfs met luid applaus!”, zegt Vermeir. “Zij zien duidelijk dat VRT blaakt van zelfvertrouwen en ambitie om een nog betere publieke omroep te zijn, op maat van de Vlaming. Zo houden we ons relevant.”

Dit onderdeel afdrukken

  BX1 op DAB+
Geplaatst door leuvens - 23-08-2022, 09:29 - Forum: DAB(+) in Belgie - Geen reacties

De Brusselse Franstalige zender BX1 is nu op DAB+ beschikbaar via BXL-BW1

Dit onderdeel afdrukken

  Nostalgie Nederland op dab+
Geplaatst door master-magic - 01-08-2022, 18:43 - Forum: DAB(+) in Nederland - Geen reacties

Kort voor 10 uur is Nostalgie gestart op DAB+. Het station heeft de plek ingenomen van Sublime Classics.
Sailant detail is dat de uitzendingen van de Nederlandse versie van Nostalgie niet in Nederland gemaakt worden, maar in Vlaanderen. Hte programma wordt geproduceerd in Antwerpen bij de Vlaamse editie.

https://radiowereld.nl/medianieuws/2022/...nd-op-dab/

Dit onderdeel afdrukken