Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
week van de digitale radio
#1
Voor het eerst in Vlaanderen zal tussen 12 en 16 november de Week van de Digitale Radio plaatsvinden. De volgende radiozenders zijn inmiddels al digitaal uit de ether te beluisteren, en zullen in die week de vlag hijsen rond DAB+: Familyradio, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Klara, MNM, MNM Hits, Nostalgie, Qmusic, Radio 1, Radio 2, Radio Maria, Roxx, Studio Brussel, TOPradio, VBRO, VBRO Evergreen en VRT NWS.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november een “week van de digitale radio” op. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen ze radioluisterend Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio (DAB+).

De eerste editie loopt tussen 12 en 16 november

De uitrol van DAB+ in Vlaanderen komt in een stroomversnelling. Tijdens de Week van de Digitale Radio zullen alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, JOE en Nostalgie) ruime aandacht schenken aan de omschakeling naar digitale radio. “Deze week wordt een eerste speerpunt om de consumenten aan te sporen hun radiotoestel te vervangen door een DAB+-toestel”, zegt minister van media Sven Gatz.

Op initiatief van minister Gatz werd een stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zullen tijdens de Week van de Digitale Radio bekend worden gemaakt. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de evolutie op te volgen. Ten vroegste twee jaar nadat de helft van de radioluisteraars is overgeschakeld naar DAB+ kunnen de uitzendingen via FM worden afgeschaft.

Minister Gatz heeft al heel wat stappen gezet om de invoering van digitale radio in Vlaanderen te realiseren. Hij stelde o.a. een nieuw frequentieplan op en breidde de capaciteit uit voor DAB+, het platform voor digitale radio waarnaar de meeste andere Europese landen ook aan het overschakelen zijn. Vandaag zenden alle Vlaamse landelijke radiozenders al uit op DAB+.

Minister Gatz beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de Digitale Radio staat op het programma.”

DAB+ heeft als voordeel dat het platform betere kwaliteit biedt en minder storingsgevoelig is als FM. Het laat toe meer radiozenders in de ether te brengen, waardoor de luisteraars meer keuze krijgen. Dat is trouwens nu al het geval: minister Gatz zorgde er al voor dat er naast landelijke radiozenders ook semi-landelijke commerciële radiostations werden opgericht, die op korte termijn ook digitaal zullen uitzenden.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten tot en met vrijdag 16 november een “week van de digitale radio” op. Tijdens de week wordt het luisteren via DAB+, digitale radio via de ether onder de aandacht gebracht van de Vlaamse luisteraars.

Acties

Diverse landelijke radiozenders zullen tijdens de Week van de digitale radio met speciale acties komen waarbij digitale radio’s gewonnen kunnen worden. Onder andere VRT Radio 2 heeft een speciale actie tijdens de week van de digitale radio.

Cijfers

In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zijn vandaag bekend gemaakt. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de evolutie op te volgen. Ten vroegste twee jaar nadat de helft van de radioluisteraars is overgeschakeld naar DAB+ kunnen de uitzendingen via FM worden afgeschaft.

Meerdere jaren

Minister Sven Gatz (media) beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de digitale radio staat op het programma.”

Website

Alle informatie rond digitale radio via de ether in Vlaanderen is ook te vinden op de nieuwe website www.dabplus.be.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#4
Één op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft reeds een DAB+ toestel of wil er een kopen. 21% van het totale radio-luistervolume is digitaal. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is op termijn de digitale opvolger van FM.

Digitaal radio luisteren gebeurt nu via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%). Voor DAB+ is een nieuw DAB+ radiotoestel nodig. In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t.e.m. juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord (bron: JATO Dynamics en GfK). Met deze resultaten kent Vlaanderen met DAB+ een mooie start binnen Europa.

Week van de digitale radio

Vandaag zenden alle Vlaamse landelijke radiostations al uit op DAB+: Radio 1, Radio 2 (alle regio’s), Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, VRT NWS, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Qmusic, Qmusic non-stop en Nostalgie. Samen met de andere Vlaamse stations die ook op DAB+ overal in Vlaanderen uitzenden, zijnde Family Radio, Roxx, Top Radio, VBRO en VBRO Evergreen en Radio Maria wordt er gezamenlijk ingezet op DAB+. Vanaf vandaag vieren ze de Week van de Digitale Radio. De week is de start van de campagne “De Kracht van Radio”, met de focus op DAB+. DAB+ biedt luisteraars o.a. meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en zit gratis in de lucht. Tegelijkertijd met de campagne is ook een informatiewebsite gelanceerd rondom radio luisteren via DAB+: www.dabplus.be.

Minister Sven Gatz, ministerie van Cultuur, Jeugd en Media: “Wij zijn blij verrast met de resultaten. In Engeland -waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte- luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+. De Vlaamse overheid stimuleert middels haar beleid de digitalisering van het medium radio. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn. Ook het percentage auto’s dat wordt geleverd met standaard DAB+ aan boord zal snel toenemen. De gezamenlijke campagne van alle DAB+ radiostations in Vlaanderen zal de bekendheid en voordelen van DAB+ meer en meer in de verf zetten. De week van de digitale radio wil luisteraars via radio, tv, online, print en in de winkels meer vertrouwd maken met DAB+ en digitale radio.”
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
Eén op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft reeds een DAB+ toestel of wil er een kopen. 21% van het totale radio-luistervolume is digitaal. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

21% Radio luisteren in Vlaanderen is nu digitaal Digitaal radio luisteren gebeurt in Vlaanderen nu via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%).

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is op termijn de digitale opvolger van FM.

In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t/m juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord. Met deze resultaten kent Vlaanderen met DAB+ een mooie start binnen Europa.

Week van de digitale radio

Deze week is de eerste “Week van de digitale radio” in Vlaanderen. Naast alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, Joe en Nostalgie) zullen ook de andere radiostations, die in Vlaanderen uitzenden via DAB+, ruime aandacht schenken aan de evolutie naar digitale radio.

De week is tevens de start van de campagne “De Kracht van Radio”, met de focus op DAB+. Op diverse televisiezenders zijn daarom sinds enkele dagen tv-commercials te zien die DAB+ promoten. Naast een tv-spot met een familie aan het ontbijt is er ook een spot met een familie in een auto. Aan het einde van de spot wordt steeds op een radiostations op DAB+ ingeschakeld. Dit radiostation wisselt per zender.

Tegelijkertijd met de campagne is ook een informatiewebsite gelanceerd rondom radio luisteren via DAB+: dabplus.be

Minister Sven Gatz, ministerie van Cultuur, Jeugd en Media: “Wij zijn blij verrast met de resultaten. In Engeland -waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte- luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+.”

“De Vlaamse overheid stimuleert middels haar beleid de digitalisering van het medium radio”, aldus Gatz. “Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn. De gezamenlijke campagne van alle DAB+ radiostations in Vlaanderen zal de bekendheid en voordelen van DAB+ meer en meer in de verf zetten.”
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#6
Het luisteren naar digitale radio via de ether (DAB+) heeft in Vlaanderen een marktaandeel van 3 procent. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

Internet

In Vlaanderen gebeurt digitaal radio luisteren nu via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%). Voor DAB+ is een nieuw DAB+ radiotoestel nodig. Radio luisteren via de FM blijft in Vlaanderen voorlopig de populairste manier van radio luisteren met een marktaandeel van 76%.

VRT

De VRT is overigens pas in oktober van het vorige jaar begonnen met uitzendingen via DAB+. Daarvoor zond de Vlaamse publieke omroep uit in de oudere standaard: DAB.

540.000 DAB+-radio’s verkocht

In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t.e.m. juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een autoradio met digitale radio-ontvangst aan boord.

Naamsbekendheid

Één op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft reeds een toestel met digitale etherontvangst of wil er een kopen. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

“Blij verrast”

Minister Sven Gatz, ministerie van Cultuur, Jeugd en Media: “Wij zijn blij verrast met de resultaten. In Engeland -waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte- luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn”

Nederland

In Nederland wordt al wat langer uitgezonden via de standaard DAB+. In ons land zijn inmiddels meer dan 1 miljoen DAB+-ontvangers zijn verkocht.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)