Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Weer illegale radiozender uit hoogspanningsmast gehaald
#1
Voor de tweede keer in enkele maanden tijd heeft een Agentschap Telecom een radiopiraat die een hoogspanningsmast als zendlocatie gebruikte letterlijk en figuurlijk uit de lucht gehaald.

Het Agentschap Telecom kreeg hierbij hulp van de beheerder van de hoogspanningsmasten Tennet. Enkele maanden geleden zond radiozender De Geheime Piraat vanuit een hoogspanningsmast in de Hollandse Biesbosch in Werkendam – nabij Dordrecht – uit. Het duurdere enkele dagen voordat de radiozender het zwijgen opgelegd kon worden. Ook toen moesten medewerkers van Tennet de zendapparatuur en de antennes uit de hoogspanningsmast verwijderen. Dit keer moest volgens de internetsite Etherpiraten.com een soortelijke actie in Enschede plaatsvinden om radiopiraat De Boefjes van Enschede uit de lucht te halen.

Onbemande zenders

Dat radiopiraten toevlucht tot dit soort onbemande locaties nemen, heeft te maken met het hardere opsporingsbeleid van ethertoezichthouder Agentschap Telecom. Omdat het illegaal uitzenden van radiosignalen in de huidige wetgeving als economisch delict wordt gezien, kunnen dwangsommen opgelegd worden die tot enkele tienduizenden euro’s per geconstateerde overtreding kunnen oplopen. Door locaties te gebruiken die niet aan de eigenaren van de radiopiraat gekoppeld kunnen worden, wordt geprobeerd deze dwangsommen te ontlopen.

Hoogspanningsmast

Dat radiopiraten nu vaker voor een hoogspanningsmast als onbemande uitzendlocatie kiezen, heeft hoogte maken. In veel gevallen zijn deze masten rond de honderd meter hoog. Door gelijktijdig zenders met een hoger vermogen te gebruiken – in sommige gevallen enkele kilowatt – zijn deze radiopiraten in grote delen van Nederland te ontvangen. Gebruik van een hoogspanningsmast brengt wel vele gevaren met zich mee. Zo kan bij plaatsing van uitzendapparatuur en antennes persoonlijke ongelukken ontstaan. Ook kan bij verkeerd aansluiten van apparatuur de hoogspanningsmast uitvallen waardoor in het ergste geval tienduizenden huishoudens zonder stroomtoevoer zitten.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)