Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VRT Radio in DAB+ info
#1
Miljoenen Vlamingen luisteren dagelijks via FM en een traditioneel radiotoestel naar hun favoriete VRT-radiozender en dat blijft ook de komende jaren nog perfect mogelijk. Het is onvermijdelijk dat de digitale technologie het op termijn zal overnemen van de analoge radio, maar in het huidige groeiscenario gaat men ervan uit dat FM nog meerdere jaren beschikbaar zal blijven.

VRT zet wel al geruime tijd in op digitaal luisteren. Met DAB+ zet VRT nu een stap in een nog beter digitaal aanbod voor iedereen, met extra voordelen voor de luisteraar.

Gratis, gemakkelijk, betrouwbaar en meer keuze

De VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen MNM Hits, Klara Continuo en VRT NWS kan u voortaan ook beluisteren via DAB+, waarmee VRT een nieuwe stap zet in het digitaal beschikbaar maken van zijn aanbod. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether zeg maar. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt dus op dezelfde manier gratis uw radiotoestel binnen als FM. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM.

DAB+ heeft een aantal voordelen ten opzichte van FM. DAB+ is veel minder storingsgevoelig dan FM. Via DAB+ kan ook visuele informatie (bv foto’s of slides) meegegeven worden met het audiosignaal. En vooral: de FM-band zit vandaag vol. Via DAB+ kunnen er in de toekomst gemakkelijk meer radiozenders bijkomen. Zo zijn voortaan alle regionale zenders van Radio 2 te ontvangen via DAB+. Bovendien kan u uw favoriete zender beluisteren in heel Vlaanderen op één en dezelfde frequentie zonder onderweg opnieuw te moeten afstemmen zoals bij FM.

Via DAB+ is dit gratis, zonder de kost van een internet of kabelabonnement én de zekerheid dat alle radiozenders in elke situatie beluisterbaar blijven.

Voor meer info over DAB+ kan u terecht op www.digitalradio.be

Hoe kan u het VRT aanbod via DAB+ ontvangen ?

Als u via DAB+ naar VRT-radio wil luisteren, heeft u een (nieuw) DAB+ radiotoestel nodig. Die vindt u in een gewone elektrozaak of online. Deze toestellen bieden naast DAB+ ook nog altijd FM aan. Een DAB+ toestel kan u kopen vanaf 30 euro.

Ook in de wagen kan u kiezen voor een DAB+ ontvanger. In sommige auto’s is zo’n radiotoestel dat DAB+ aanbiedt naast FM standaard ingebouwd, bij andere merken is het nog een optie.

Als u reeds een DAB+ toestel bezit.
Zullen alle andere radiozenders ook op DAB+ te beluisteren zijn?

De FM-vergunningen voor de landelijke commerciële zenders werden verlengd met vier jaar op voorwaarde dat ze de omschakeling naar DAB+ voorbereiden en uitvoeren. De private landelijke zenders Qmusic en JOE zitten intussen al op DAB+, ook Nostalgie zal ten laatste vanaf 1 september 2018 op DAB+ uitzenden.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
De VRT-radio schakelde afgelopen dinsdag (5 maart) voor haar DAB+ mux over op een volledig nieuw netwerk. Dat deed de openbare omroep overigens zonder er ook maar enige ruchtbaarheid aan te geven. Het negenjarige contract met Norkring België liep af op 5 maart en het nieuwe contract werd in de wacht gesleept door het Nederlandse Broadcast Partners.

De operatie was blijkbaar zo gepland dat de modale luisteraar er vrijwel niets van zou merken.

“Er werd volledig vanaf nul gestart met het plannen van dit netwerk. Uitgangspunt bij de planning was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor dekking te komen. Qua indoor dekking bereiken we meer dan 90% van de populatie. In de komende weken worden nog wat optimalisaties uitgevoerd op het netwerk”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Met de nieuwe indoor-dekking. In tegenstelling tot het FM-netwerk – waar de VRT, Norkring en Broadcast Partners nog in een complex conflict verwikkeld zijn – doet Broadcast Partners voor geen enkel DAB+ station beroep op de vroegere locaties van Norkring.
Meer nog, waar Norkring voorheen Vlaanderen dekte met 20 zenders, bestaat het nieuwe netwerk uit 36 zendstations.

De meeste van die 36 zenders hebben een dBm tussen de 30 en 40, wat neerkomt op vermogens van 1.000 watt tot 10 kilowatt. De sterkste zenders bevinden zich in Kortrijk (41,2 dBm) en het Oost-Vlaamse Herzele (40.8 dBm), de zwakste in Tongeren (28 dBm) en Hasselt (27 dBm).

In de nieuwe mux is er inhoudelijk slechts één verschil in vergelijking met de oude situatie: VRT NWS wordt nu doorgegeven in 64 kbp/s in plaats van 48 kbp/s.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Het DAB+-netwerk van de Vlaamse publieke omroep op kanaal 12A wordt sinds vorige week verzorgd door Broadcast Partners. Door een gewijzigde opbouw van het netwerk is de dekking binnenshuis toegenomen tot meer dan 90%.

De afgelopen jaren werd het DAB+-netwerk van de VRT verzorgd door Norkring. Vorig jaar werd de exploitatie echter opnieuw aanbesteed en kwam het Nederlands Broadcast Partners als winnaar uit de bus. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want Norkring vocht het besluit aan bij de Raad van State. Tevergeefs overigens.

Van 20 naar 36 zenders

Sinds afgelopen dinsdag is het nieuwe DAB+-netwerk voor de VRT van Broadcast Partners in de lucht. Dit netwerk is compleet anders opgebouwd dat het oude. Want waar Norkring nog gebruik maakte van 20 hoge opstelpunten met laag vermogen, heeft Broadcast Partners een netwerk van 36 lagere opstelpunten met hogere vermogens gebouwd.

“Het nieuwe DAB netwerk van de VRT heeft Broadcast Partners ontworpen op een hoge signaaldichtheid, opdat zoveel mogelijk indoordekking wordt gerealiseerd,” zo laat Robert-jan van der Hoeven van Broadcast Partners weten. “In tegenstelling tot FM, kan je met lagere opstelpunten een perfect DAB-netwerk verkrijgen, zeker als je met een volledige SFN (Single Frequency Network, oftewel overal op dezelfde frequentie uitzenden, red.) kunt werken.”

Meer dan 90% indoordekking

“Zo'n netwerk met lage opstelpunten is duurder, maar het sluit goed aan bij de hoge eisen die VRT aan haar DAB-netwerk stelt en is beter dan een netwerk met minder zenders op hogere opstelpunten,” concludeert Van der Hoeven. “Met dit netwerkontwerp wordt een indoordekking van meer dan 90% (publieksbereik) in Vlaanderen gerealiseerd. Er bestaat momenteel geen DAB-netwerk met een hogere dekkingsgraad dan dit nieuwe VRT-netwerk.”

Een ander groot verschil is dat de signalen van het DAB+-netwerk van de VRT minder ver Nederland instralen dan voorheen.

Overigens won Broadcast Partners ook de aanbesteding voor de FM-netwerken van de VRT. Hier speelt echter nog een complex juridisch probleem tussen Broadcast Partners, Norkring en de VRT. Inzet is het gebruik van een viertal zendmasten van Norkring. Dit probleem is echter nog niet opgelost.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#4
Zenderexploitant Broadcast Partners gaat de komende periode nog optimalisaties uitvoeren aan het nieuwe digitale radionetwerk (DAB+) van de VRT. Dit heeft Anneliese Geerts van de de Vlaamse openbare omroep bevestigd.

Netwerk

Het digitale radionetwerk van de VRT zendt uit op kanaal 12A en wordt sinds 5 maart niet meer geëxploiteerd door zenderexploitant Norkring maar door het Nederlandse bedrijf Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen won de aanbesteding voor de exploitatie van zowel het analoge FM-netwerk als het digitale DAB+-netwerk van de Vlaamse openbare omroep.

Meer zenders

Het netwerk dat Norkring exploiteerde voor de VRT bestond uit 20 steunzenders. Het netwerk dat 5 maart in gebruik is genomen door Broadcast Partners bestaat uit 36 zenders. Deze steunzenders moeten volgens de VRT zorgen voor een dekking waarmee 90% van de Vlamingen indoor kan luisteren naar de VRT via DAB+. “Uitgangspunt bij de planning van dit netwerk was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor (buiten) dekking te komen. Qua indoor (binnen) dekking bereiken we meer dan 90% van alle Vlamingen.“, aldus Geerts.

Optimalisaties

Geerts geeft aan dat er de komende periode nog optimalisaties worden uitgevoerd aan het netwerk. Doordat het nieuwe netwerk meer zenders bevat maar deze zenders vaak op een lager opstelpunt zijn geplaatst dan op het oude netwerk zal het netwerk in een aantal regio’s in Zuid-Nederland minder goed te ontvangen zijn dan voorheen.

Opstelpunten

Het nieuwe netwerk kent opstelpunten in Aalst, Aalter, Antwerpen, Antwerpen Merksem, Balen, Brugge, Brussel Madou, Eeklo, Geel, Genk, Gent, Hasselt, Herzele, Knokke, Kortrijk, Lanaken. Leuven, Lummen, Maaseik, Mechelen, Oostduinkerke, Oostende, Oudenaarde, Overpelt, Roeselare, Ronse, Sint Genesius Rode, Sint Niklaas, Sint Truiden, Testelt, Tienen, Tongeren, Turnhout, Wijtschate, Wuustwezel en Zoersel.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
locatie dbm

Aalst 34.0
Aalter 35.0
Antwerpen 39.0
Antwerpen Merksem 37.0
Balen 33.0
Brugge 36.0
Brussel Madou 33.0
Eeklo 38.5
Geel 36.0
Genk 35.0
Gent 40.0
Hasselt 27.0
Herzele 40.8
Knokke 30.0
Kortrijk 41.2
Lanaken 30.0
Leuven 34.0
Lummen 38.3
Maaseik 39.0
Mechelen 36.0
Oostduinkerke 39.0
Oostende 30.0
Oudenaarde 38.0
Overpelt 40.0
Roeselare 35.0
Ronse 30.0
Sint Genesius Rode 33.0
Sint Niklaas 34.0
Sint Pieters Leeuw 39.0
Sint Truiden 33.0
Testelt 37.0
Tienen 36.0
Tongeren 28.0
Turnhout 37.0
Wijtschate 34.8
Wuustwezel 33.0
Zoersel 30.0
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)