Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uitbreiding DAB+ Vlaanderen met themamuziekstations
#1
DAB+ Vlaanderen is per direct met drie non stop radio stations van Medialaan uitgebreid. De ontvangst is mogelijk in heel Vlaanderen en een deel van de aangrenzende gebieden.

Medialaan, de eigenaar van de Vlaamse versie van Q-Music en Joe FM heeft drie non-stop stations aan het digitale DAB+ Radioaanbod toegevoegd: Q Music Non-Stop, Joe FM 70's en Joe FM 80's. Met een kwaliteit van 88 kbps worden deze nu ingelezen indien men in Vlaanderen of bijvoorbeeld Zuid-Nederland de multiplex op kanaal 11A ontvangt.

DAB+ Vlaanderen officieel de lucht in per september

De officiële ingebruikname van DAB+ Vlaanderen is voor september voorzien. Momenteel betreft het feitelijk nog altijd testuitzendingen. Op niet al te lange termijn volgt ook een nieuwe multiplex met bijvoorbeeld Radio Nostalgie.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
In Vlaanderen zijn drie radiozenders toegevoegd aan het DAB+-aanbod. Het gaat om de themazenders Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic Non Stop.

Aanbod

De radiozenders zijn te horen naast het bestaande aanbod van commerciële radiozenders op het netwerk van Norkring op kanaal 11A. Dit aanbod bestaat naast de drie nieuwe radiozenders uit Family Radio, Joe, Qmusic, Radio Maria, ROXX, TopRadio, VBRO, VBRO Evergreen en BBC Worldservice.

Netwerk

Exploitant Norkring heeft het digitale ethernetwerk op kanaal 11A de afgelopen maanden voorzien van diverse nieuwe steunzenders. Hierdoor is de ontvangst van het netwerk in Vlaanderen sterk verbeterd. Ontvangst van dit netwerk is in grote delen van Zuid Nederland mogelijk.

Nieuw aanbod

De nieuwe radiozenders Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic Non Stop worden met een kwaliteit van 88 kbps aangeboden. De uitzendkwaliteit van Joe is teruggeschroefd van 96 naar 88 kbps. Qmusic blijft uitzenden op 96 kbps. Zowel Qmusic als Joe zijn eigendom van het mediabedrijf Medialaan.

Online

Joe biedt op Internet ook een aantal themazenders: Celebrate the 80’s en Top 2000. Qmusic biedt in Vlaanderen naast Qmusic zelf de online themazenders Workalicious, De Foute Radio, Run to You Radio, Qmusic Dance en Qmusic Favorite 40.

Uitbreiding

Momenteel lopen er procedures om nog een extra landelijk DAB+-netwerk aan te besteden. Hierdoor zal het aanbod van radiozenders via de digitale ether in de toekomst verder worden uitgebreid. Daarnaast heeft de commerciële radiozender Nostagie aangegeven uiterlijk per 1 september via de digitale ether te horen te zijn.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Heb die nieuwe zenders vanmorgen toevallig ontdekt maar wat ik mij afvraag, die ruimte zal toch ook zijn grenzen kennen,als ik dit hier allemaal lees staat er nog het een en het ander op stapel.
Antwoord
#4
er komt een freq bij voor nog een groep zenders, dacht dat de laatste was voorlopig of er zou nog iets moeten opgezegd worden,
de freq van VRT komt in december ook vrij maar of ze die gaan inzetten voor andere doeleinden is de vraag nog.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
De ochtendshow van JOE is voortaan op drie verschillende radiozenders te horen. De presentatoren zijn dezelfde en ook de onderwerpen waar ze het over hebben zijn identiek, alleen de muziek klinkt anders. Een technisch hoogstandje.
Een zender waar je als luisteraar zelf de muziek kan kiezen. Het is de natte droom van elke radioliefhebber. Met de lancering van twee nieuwe digitale kanalen - één waar je enkel muziek uit de jaren 70 hoort (JOE 70′s) en één waar uitsluitend jaren 80 hits gedraaid worden (JOE 80′s) - speelt JOE in op die behoefte. Op de twee zenders is 7 op 7, 24 uur op 24 muziek te horen. Maar omdat een zender meer is dan enkel muziek, kan je op de twee nieuwe zenders elke weekdag van 6 tot 9 uur ook de ochtendshow beluisteren. Mét aangepaste soundtrack. Waar op het ‘vertrouwde’ JOE tussen twee nieuwsitems door Bruno Mars te horen is, zal wie naar de eighties-variant luistert het met Dire Straits moeten doen, terwijl de seventies-fans op dat moment van The Rolling Stones kunnen genieten.
Een wereldprimeur willen ze het bij JOE niet noemen. “Maar voor zover we weten, doet enkel het Britse Absolute Radio iets gelijkaardigs”, zegt Sven Ornelis, die samen met Anke Buckinx de ochtendshow presenteert en één van de drijvende krachten achter het project is. Ook op de Britse Absolute-zenders worden dezelfde programma’s voorzien van andere muziek, maar hun aanpak is nogal rudimentair. “Ze draaien op de verschillende zenders platen van ongeveer dezelfde lengte, zodat ze inwisselbaar zijn. Dat werkt, maar het klinkt nogal ruw. Nummers worden vaak abrupt afgekapt en geen enkele plaat krijgt een aan- of afkondiging.”

Uniek medium

Dat moest beter kunnen, dacht Ornelis, en samen met zijn team ontwikkelde hij een systeem dat de verkeersbulletins, de nieuwsflashes en de gesprekken en telefoontjes die hij en Buckinx doen apart opneemt, waarna een technicus die met een zo klein mogelijke vertraging tussen de eighties- en seventies-platen op de andere twee zenders plakt. Een procedé waar Ornelis en co. de voorbije drie maanden keihard aan werkten. “Het moest helemaal goed zitten. De luisteraar mag op geen enkel moment horen dat er in onze show geknipt en geplakt wordt.” Ook voor de presentatoren zelf was het even aanpassen. “Het systeem dwingt ons om ‘properder’ te presenteren”, zegt Buckinx. “Onze stemmen en de muziek worden zorgvuldig van elkaar gescheiden. Een intro volpraten of er zomaar een opmerking tussenfloepen, is moeilijker geworden.”
Het JOE-experiment is een poging om in te spelen op de veranderende gewoontes van vooral het jongere publiek dat steeds vaker digitaal en on demand luistert. Al blijft radio een uniek medium. “Luisteraars voelen zich thuis bij ‘hun’ zender; ze horen er de stemmen die ze kennen en worden er op de hoogte gehouden van wat er in de wereld gebeurt”, zegt Ornelis. “Geen enkel algoritme kan die functie overnemen.” Wat niet betekent dat je als radiomaker zomaar op je lauweren kan rusten. “Technologische evolutie valt niet tegen te houden”, denkt de radio-deejay. “Je kan die nieuwe technologie beter omarmen en er proberen je voordeel mee te doen.”

Onbeperkt

Dat is precies wat An Caers, die als directeur Radio aan het hoofd staat van zowel JOE als Qmusic, de komende maanden wil doen. “Dit project opent gigantisch veel perspectieven”, denkt ze. Het ligt dan ook voor de hand dat binnenkort ook de luisteraars van Qmusic kunnen kiezen welk soort muziek zij tijdens hun favoriete programma’s willen horen. Maar Caers denkt al verder. “Nu we erin geslaagd zijn de programma-content van de muziek te scheiden, zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. Waarom zou het binnenkort niet mogelijk zijn om onze luisteraars de muziek tijdens zo’n ochtendshow uit hun eigen afspeellijsten op Spotify en consoorten te laten plukken? Het lijkt me slechts een kwestie van tijd voor ook dat soort toepassingen mogelijk wordt.”
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#6
Voor mij is dat een afknapper, wanneer ik sven en anke wil horen kan ik naar de reguliere joe luisteren. Bij mij is het enkel te doen voor de muziekkeuze, dan kan ik evengoed naar vbro evergreen blijven luisteren, maar ja das mijn mening hé.
Antwoord
#7
(20-08-2018, 15:42)tontol36 schreef: Voor mij is dat een afknapper, wanneer ik sven en anke wil horen kan ik naar de reguliere joe luisteren. Bij mij is het enkel te doen voor de muziekkeuze, dan kan ik evengoed naar vbro evergreen blijven luisteren, maar ja das mijn mening hé.

idd, VBRO Evergreen is nog steeds een betere keuze dan, luister er ook graag naar soms tijdens het zappen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)