Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Storingen in radio ontvangst door atmosferische omstandigheden
#1
Diverse radiozenders in Nederland zijn momenteel minder goed te ontvangen via de ether door atmosferische omstandigheden.

Inversie

Diverse radiozenders zijn in Nederland minder goed te ontvangen door de huidige weersomstandigheden. “De boosdoener is inversie, waarbij ook op grote hoogte sprake is van temperatuurstijgingen. Radiogolven botsen in die luchtlagen. Hierdoor reiken buitenlandse radiozenders verder dan normaal, waardoor zij de uitzending van Nederlandse FM-zenders kunnen verstoren”, aldus een technische medewerker van één van de landelijke commerciële radiozenders in Nederland. Niet alleen commerciële radiozenders hebben hier last van, ook de publieke landelijke en regionale omroepen kunnen hiervan hinder ondervinden en zelfs een aantal lokale omroepen maakt melding van een slechte ontvangst van hun signaal.

Mooi weer

Met het mooie weer in Nederland kunnen dit soort storingen nog even aanhouden. Via de digitale ether (DAB+) is de kans op storingen iets kleiner omdat de frequenties die voor DAB+-gebruikt worden in Nederland bij onze buurlanden niet gebruikt worden. Toch kan bij deze weersomstandigheden ook via DAB+ sprake zijn van storingen waarbij het DAB+-signaal tijdelijk geheel wegvalt.

Radio uit buitenland

Voor de liefhebbers is het bij dit soort omstandigheden mogelijk om via de ether signalen op te pikken van buitenlandse radiozenders. Zo zagen veel bestuurders vanmorgen op hun autoradio de signalen van de BBC voorbij komen. Via de digitale ether is het in Nederland mogelijk om kanalen uit België, Duitsland, Denemarken en Engeland te ontvangen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
Op dit moment doen zich weer zeer veel atmosferische storingen voor door een sterk hogedrukgebied. Met name zwakkere steunzenders en lokale omroepen hebben hier veel hinder van. Maar ook de publieke landelijke en regionale omroepen kunnen hiervan hinder ondervinden.

De problemen doen zich al een paar dagen voor en zullen ook nog wel even aanhouden door het zeer standvastige weerpatroon dat momenteel heerst.

Het hogedrukgebied zorgt ervoor dat de electromagnetische radiogolven zich anders door de atmosfeer voortplanten. Het bereik van zenders wordt veel groter dan anders waardoor allerlei buitenlandse zenders nu lokale frequenties storen
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
We beleven dit jaar een uitzonderlijk mooie zomer. Keerzijde is dat de ontvangst van televisie en ook radio via de ether regelmatig verstoord is.

Doordat al heel wat weken een vrijwel permanente hogedrukblokkade boven de Britse Eilanden aanwezig is treden soms problemen op bij ontvangst van ethertelevisie. Ook de komende dagen kan dit weer gaan voorkomen. De reden is een temperatuursinversie in de atmosfeer. Bij hoge luchtdruk warmt de bovenlucht op. Vooral in de nacht, wanneer de aarde afkoelt, of wanneer warme lucht zich boven de koele zee bevindt, ontstaat dan een inversielaag in de atmosfeer. Onder die laag worden radio- en tv signalen gedwongen zich langs het aardoppervlak voort de planten. Veel verder dan normaal, omdat door de kromming van de aarde etherzenders normaal gesproken niet over de horizon kunnen komen en het bereik begrensd is. Het gevolg is dat zenders uit omringende landen, zoals ook Engeland, bij ons met mooi weer vaak zijn te ontvangen. Maar ze storen daardoor ook lokale zenders. In Groot-Britannië is hierover de afgelopen weken al veelvuldig geklaagd door kijkers die via dvb-t naar freeview kijken. In Nederland kan ook Digitenne hierdoor worden getroffen, vooral daar waar ontvangst al zwakker is.

Radiozenders waarschuwen voor storing

Ook Radiozenders worden getroffen door de storingen veroorzaakt door hogedrukgebieden. Plots kunnen dan veel meer Belgische, Franse, Britse, Duitse of zelfs Scandinavische zenders worden gehoord. Een omroep die relatief hard wordt geraakt door dit verschijnsel is BNR Nieuwsradio. Net als Sublime FM. Dit komt doordat zij een FM zenderpakket hebben met wat zwakkere zenders. Deze worden relatief snel gestoord door buitenlandse radiokanalen. Door internationale coördinatie van frequenties is gewaarborgd dat zeker de sterkere zenders, zoals die van NPO Radio 1 en NPO Radio 2, niet zo snel storing kunnen ondervinden. Bij storing is het een kwestie van wachten: het gaat weer over. DAB+ radio kan ook last hebben van dit atmosferische fenomeen maar de overlap van frequenties en dus de kans op storing is wel kleiner.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)