Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stop met FM-radio in 2020 in belgie
#1
Vlaanderen moet in 2020 stoppen met het uitzenden van radio via FM en dan overstappen naar digitale radio. In haar voorstel voor een nieuw radiobeleid pleit CD&V om de forcing te voeren op het vlak van digitalisering.

De geluidskwaliteit is beter, storing of ruis is niet meer mogelijk, je krijgt betere nieuws- en verkeersinformatie en je kunt er makkelijk radio-uitzendingen mee pauzeren of terugspoelen of opvragen. Naar de radio luisteren via digitale radio (DAB) biedt flink wat voordelen, maar in Vlaanderen raakt het maar niet van de grond. De VRT zendt al jaren uit via DAB, maar volgens het laatste Digimeter-onderzoek naar ons mediagebruik zou slechts 3 procent dagelijks zo naar de radio luisteren. DAB+, de betere versie van DAB die de standaard zal vormen, wordt nog veel minder gebruikt. Alleen kleinere zenders als Family Radio en Top Radio zenden immers al uit via DAB+.

Vlaanderen hinkt daarmee fors achterop ten opzichte van vele andere landen. In Noorwegen, waar DAB+ bijna de norm is, zal er vanaf volgend jaar geen FM-radio meer zijn. Zwitserland plant de overschakeling vanaf 2020. In Nederland en Duitsland zitten alle radiozenders al op DAB+. In het Verenigd Koninkrijk is DAB ook in opmars en vorig jaar waren 60 procent van de nieuwe auto's uitgerust met een digitaal radiotoestel.

Geïsoleerd

De VRT zendt al jaren uit via DAB, maar slechts 3 procent zou dagelijks zo naar de radio luisteren
"Vlaanderen zal geïsoleerd raken als er niet snel iets verandert", zegt Vlaams Parlementslid Karin Brouwers (CD&V), die samen met partijgenoot Caroline Bastiaens een conceptnota uitwerkte voor een nieuw radiobeleid. Daarin pleiten ze voor een versnelde digitalisering van de radiozenders. Daarvoor willen ze gebruikmaken van de nieuwe erkenningsronde die eind volgend jaar plaatsvindt. Alle zenders, behalve die van de VRT, moeten dan een nieuwe erkenning aanvragen.

"Die erkenning zou je dan alleen kunnen geven op voorwaarde dat ze ook gaan uitzenden op DAB+", zegt Brouwers. "De analoge FM-band kan dan tegen 2020 afgeschakeld worden." Een ambitieuze datum, maar volgens Brouwers is dat nodig. "Alleen als je dat doet, kun je iets in beweging zetten. Misschien kun je de switch-off dan nog een paar jaar later doen, maar er moet eindelijk beweging komen in dit dossier."

Een struikelblok is in ieder geval de aanwezigheid van DAB+-toestellen. Die zijn al te koop - voor 30 à 40 euro heb je er al een - maar niet populair. Omdat er binnenshuis met streaming en internetradio goede alternatieven zijn, zal de doorbraak van DAB+ vooral afhangen van de auto. Volgens het Digimeter-onderzoek gebeurt de helft van het luisteren naar de radio in de wagen.

DAB+ moet daar dus voet aan de grond krijgen, maar wie nu een wagen koopt krijgt nog steeds een gewone FM-radio. DAB+ is bij de meeste constructeurs een optie waar je al snel enkele honderden euro's voor moet betalen. Volgens de CD&V is België een van de weinige landen waar auto's niet standaard met DAB-radio's zijn uitgerust, maar dat blijkt na een controle bij enkele constructeurs niet te kloppen. "Bij Audi is dat alleen in het Verenigd Koninkrijk standaard", zegt woordvoerder Thomas De Meûter. "In onze andere buurlanden is dat een optie, net zoals in België."

Nog geen datum geprikt

Het voorbeeld van Nederland leert ook dat een overgang van FM naar DAB niet in enkele jaren tijd te realiseren is. De Nederlandse radiozenders zitten al veel langer op DAB+, maar ondanks alle inspanningen heeft nog maar 6 procent van de huishoudens een DAB+-toestel. Een datum voor het afschakelen van de FM-band is er nog niet. Zelfs het Verenigd Koninkrijk, dat nog veel verder staat, heeft geen zo'n datum vastgelegd.

Ook minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kiest voor een meer realistische weg. Hij kondigde al aan dat hij de verplichting om op DAB+ uit te zenden zal opnemen als voorwaarde om een nieuwe erkenning te krijgen, maar hij wil zich nog niet vastpinnen op een datum om helemaal over te schakelen. "Het tijdpad ligt nog niet vast, maar voor zoiets moet je al snel rekenen op acht à twaalf jaar."
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)