21-12-2020, 22:16
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-12-2020, 22:17 door master-magic.)
Meer dan drie jaar geleden, op 15 september 2017, erkende toenmalig Vlaams mediaminister Sven Gatz B.G.-Consulting als netwerkradio-omroeporganisatie, voor frequentiepakket 4, ander profiel 2. Twee maanden later, in november 2017, kondigde de vzw Radio Maria juridische stappen aan tegen de erkenning. Nog eens anderhalf jaar later, op 5 april 2019, werd de erkenning van BG Consulting nogmaals hernieuwd, nadat de minister het ministerieel besluit had aangepast.
De vzw Radio Maria bestreed vanaf 4 juni 2019 ook de hernieuwde erkenning van Stadsradio Vlaanderen. Vorige week is er dan een einde gekomen aan deze juridische strijd, die al meer dan drie jaar duurt. Op 16 december 2020 vernietigde de Raad van State het erkenningsbesluit van 5 april 2019 van BG Consulting. De eerste auditeur had hierover eensluidend advies gegeven, behalve wat de handhaving van de gevolgen betreft. Tegen dit arrest is geen beroep meer mogelijk.
Hoe is het zover kunnen komen?
Zoals hierboven reeds is aangegeven was de erkenning van Stadsradio Vlaanderen een ingewikkelde zaak geworden. De argumentaties van zowel de verzoekster (vzw Radio Maria), als de verwerende partij (de Vlaamse Gemeenschap), én de tussenkomende partij (BG Consulting) gaan daar ook uitgebreid op in. Uiteindelijk is de beoordeling van die argumenten (achteraan in het arrest) het belangrijkste, dat is ook de basis voor deze korte duiding.
De vzw Radio Maria voerde aan dat ‘de decreetgever heeft willen inzetten op drie verschillende ‘profielen’. Deze profielen zijn niet onderling inwisselbaar’. En verder: ‘een kandidaat voor één bepaald profiel sluit de facto de keuze c.q. erkenning uit voor een ander profiel. Niettemin blijkt dat de tussenkomende partij naast haar aanvraag voor pakket 4, een gelijkaardige aanvraag heeft ingediend voor frequentiepakket 1’.
Generalistische aanvraag op netwerk voor doelgroep
De RVS heeft dit op verschillende manieren bewezen geacht. In het Ministerieel Besluit wordt het woord ‘generalistisch’ regelmatig aangehaald:
“Stadsradio Vlaanderen heeft als uitgangspunt ‘informatie uit het ontvangstgebied te centraliseren en delen met de inwoners van Vlaanderen’ om zo dichter bij de luisteraar te komen en een commercieel alternatief te zijn voor Radio 2, zonder in concurrentie te gaan met de lokale radio’s die nog dichter bij een deel van een stad of gemeente staan. Met deze visie die uitgesproken gericht is op diversiteit en op verbinding maken tussen mensen en een generalistisch classic hits format richt de zender zich op alle Vlamingen.“
Radio 2 is bij uitstek een generalistische omroep, Stadsradio Vlaanderen gebruikt dat woord ook letterlijk om het voorgestelde format van de aanvraag te omschrijven. Bovendien omschrijft Stadsradio Vlaanderen nergens een specifieke doelgroep, die nochtans vereist was voor pakket 4 van de netwerken. En zelfs de overheid, onder de bevoegdheid van toenmalig Vlaams mediaminister Sven Gatz, oordeelde dat Stadsradio een eerder generalistisch profiel had ingediend.
De beoordeling van het format voor de aanvraag van Stadsradio Vlaanderen vermeldt:
‘het deel van het aanbod via de invulling van het specifieke gekozen profiel of muziekaanbod en het deel Vlaamse muziekproducties in dat aanbod’ wordt herhaald dat de stadradio kiest voor een algemeen profiel met aandacht voor classics” en wordt besloten dat dit profiel eerder past bij een generalistische netwerkomroeporganisatie, er zijn geen indicaties dat er bewust wordt gekozen voor een ‘ander’ profiel”.
Copy-paste aanvragen, en foutieve overweging
Zowel de aanvraag van Stadsradio Vlaanderen, als de beoordeling daarvan door de overheid, spreken van een generalistisch profiel. Het mediadecreet maakt nochtans duidelijk onderscheid tussen de drie verschillende profielen, wijst erop dat dit een voorwaarde is om erkend te worden, en wijst er ook op dat deze basisvoorwaarden voor de volledige duur van de erkenning moeten behouden blijven. Het profiel is dus een voorwaarde, geen toetsing. De generalistische beoordeling werd daarna zelfs bij het nieuwe ministeriële besluit gevoegd, en werd dus ‘aanvaard’.
BG Consulting diende, naast de aanvraag voor pakket 4, een gelijkaardige aanvraag in voor pakket 1, (waarschijnlijk ook nog voor een ander pakket). Het zendschema van beide aanvragen bevatte dezelfde programma’s, Stadsradio Vlaanderen moest ‘een commercieel alternatief zijn voor Radio…/… radio voor alle Vlamingen’. Het copy-paste-werk van de aanvrager kan de overheid niet worden aangewreven, wel dat daar het verkeerde profiel werd opgemerkt, en dat de aanvraag toch werd overwogen, maar dan weer zonder enige sanctie in de beoordeling.
Als men niet bij de zaak is?
Er was heel wat te doen over de beoordelingen van de aanvragen in de eerste erkenningsronde van 2017. Vooral de professionaliteit van de zes beoordelaars werd in vraag gesteld, er werd zelfs gesproken over ‘veredelde stagiairs’. Commissielid Katia Segers (Sp.a) meende dat ‘de zes beoordelaars de sector niet kennen’, toenmalig Vlaams mediaminister Sven Gatz repliceerde daarop ‘als men er niet bij is, is de procedure niet goed’. Vooral dat laatste krijgt steeds meer ongelijk, ook nu weer is een foute beoordeling de oorzaak van veel kwaad achteraf.
Met Stadsradio Vlaanderen wordt reeds een tweede netwerk onderuit gehaald, eerder al werd Hit! geschorst, omwille van gebrek aan controle door de overheid van de dossiers, en later ministerieel ingetrokken. Bij de klachten over de erkenning van S-Radio, later NRJ, was er ook al veel te doen over het generalistische profiel van het netwerk, of niet. Vandaag komt er ook meer duidelijkheid in een mogelijk faillissement van het vroegere netwerk VBRO, nu BNL, die zaak wordt heden behandeld in de rechtbank.
Als er voor BNL negatief nieuws zou zijn, dan zouden op drie jaar tijd al drie van de vier netwerken niet meer bestaan. Bij BNL wordt het vandaag een hamvraag over het financiële luik, en net dat financiële was destijds al een minpunt in de aanvraag van VBRO. BNL zond al niet meer uit op het volledige netwerk. Luisteraars meldden gisteren dat de zenders van Diksmuide en Oostende zouden uitstaan, in Poperinge zouden er storingen zijn. Of dat effectief zo is, of het louter om geruchten gaat, was bij het afsluiten van dit artikel nog niet duidelijk.
Netwerken lagen ook onder vuur bij de VRM. Die besliste in sommige gevallen om te gedogen, in andere gevallen niet, en dan werd er zelfs streng opgetreden. Stadsradio Vlaanderen is daar zeker niet zo gemakkelijk weggekomen als anderen. Tenslotte ging het frequentieplan zelf ook al onderuit. Sven Gatz sprak ooit ook over ‘The proof of the pudding is in the eating’. Deze radiopudding zakt steeds meer onderuit, lekker zal het dan niet geweest zijn. (Victor Olsen)
Update: in een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat Stadsradio Vlaanderen ook zelf het woord ‘generalistisch’ regelmatig in de tekst van het aanvraagdossier had gezet. Het bewuste citaat komt echter uit het Ministerieel Besluit en niet uit het dossier en werd aldus aangepast.