Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radiopiraten tijdens kerstdagen in de lucht
#1
Traditioneel zijn radiopiraten ook dit jaar in de periode tussen kerst en oudejaarsdag met illegale radio-uitzendingen in de lucht. Het lijkt voor radiopiraten dit jaar wel minder aantrekkelijk te zijn om uit te zenden.

Toezichthouder Agentschap Telecom (AT) zet ook dit jaar extra opsporingsmiddelen in om radiopiraten te traceren en waar nodig uit de lucht te halen. Omdat veel radiopiraten ook dit jaar van onbemande zenders is het achterhalen van de eigenaren door de toezichthouder moeilijk. De onbemande zenders zijn veelal opgesteld bij mobiele uitschuifbare zendmasten, zendmasten van telecomproviders of hoogspanningsmasten.

Radiopiraten in Twente

Het aantal radiopiraten dat dit jaar in de lucht is, lijkt overigens minder dan in voorbijgaande jaren te zijn. In de Randstad is Activity Radio op FM 92,3 MHz te beluisteren. De zender zendt jaarlijks traditioneel uit vanuit de regio Zuid-Holland-Zuid in de omgeving van Dordrecht en is in grote delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant te beluisteren. In overige delen van Nederland is met name veel activiteit in Twente waar in en om Enschede meerdere piraten in de lucht zitten. Ook in Drenthe hebben radiopiraten de zenders tijdens de kerstdagen aangezet.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
In de dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag zijn in Nederland meerdere radiopiraten te beluisteren. Enkele radiopiraten zijn zelfs in grote delen van Nederland te beluisteren.

Om een dusdanig groot uitzendbereik in het overvolle FM-frequentiespectrum te realiseren, moet een zender met aanzienlijk hoog vermogen gebruikt worden. Ook moeten de antennes hoog opgesteld staan. Omdat het vaak om onbemande zenders gaat, zijn antennes bevestigd in mobiele zendmasten, antennemasten van telecomaanbieders of in hoogspanningsmasten. Het is op de meeste van deze locaties voor toezichthouder Agentschap Telecom (AT) moeilijker om de radiopiraten uit de lucht te halen en het zwijgen op te leggen. Dit soort grotere acties moeten goed worden voorbereid. Daarnaast is in enkele gevallen gespecialiseerde externe hulp nodig. Dit zorgt ervoor dat radiopiraten niet direct na het opsporen stilgelegd kunnen worden.

Illegaal

De uitzendingen van radiopiraten zijn illegaal. In sommige gevallen zijn ze ook gevaarlijk. Zo zenden enkele radiopiraten zonder toestemming uit vanaf uitzendmasten die ook door aanbieders van mobiele data- en telefoondiensten worden gebruikt. De antennes van de radiopiraten staan op korte afstand van de antennes van de telecomproviders opgesteld. Dit kan tot storing leiden. Dit is extra gevaarlijk omdat via deze antennes ook een deel van de noodhulp via 112 loopt.

De Houthakker

De Houthakker is één van de radiopiraten die op dit moment in grote delen van Nederland op autoradio of simpele draagbare radio te ontvangen is. Deze zender is te ontvangen via de frequentie FM 94,5 MHz. Andere radiopiraten met een groot bereik zijn Muziekstad (FM 92,3 MHz) en Bellamy (FM 97,1 MHz). De radiopiraten zenden overwegend Nederlandstalige muziek afgewisseld met Duitse schlagers en polkamuziek uit. Omdat deze muziekstromingen niet of nauwelijks op legale zenders in Nederland beluisterd kunnen worden, zijn de radiopiraten bij een deel van de Nederlanders geliefd en populair. Radiopiraten zijn overigens niet alleen tijdens de laatste dagen van het jaar actief. In deze periode is het aantal illegale radiozenders wel groter dan normaal. Maar gedurende het gehele jaar zijn over Nederland verspreid tientallen radiopiraten actief.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Ethertoezichthouder Agentschap Telecom is de afgelopen dagen opgetreden tegen meerdere radiopiraten. De zenders werden door controleurs van de toezichthouder uit de lucht gehaald.

Vooral in het oosten en het noorden van het land zijn meerdere radiopiraten in de lucht. De illegale uitzendingen zijn een doorn in het oog van toezichthouder Agentschap Telecom. Dit komt mede omdat diverse legale radiozenders in de afgelopen jaren meerdere keren bij de toezichthouder hebben geklaagd. Legale radiozenders betalen veel geld om van een FM-frequentiepakket gebruik te mogen maken. De legale radiozenders stellen dat radiopiraten het signaal verstoren en het ontvangstbereik beperken. Dit zorgt voor minder luisteraars en dit heeft gevolgen voor de reclame-inkomsten. En juist met de reclame-inkomsten moeten de dure FM-frequenties betaald worden.

Drukke ether

In Nederland heerst door het frequentiebeleid van de overheid schaarste in de ether. Radiopiraten moeten hierdoor met meer vermogen uitzenden om een groter ontvangstgebied te realiseren. Daarbij worden ook hogere uitzendmasten gebruikt. Omdat het illegaal uitzenden door bovengenoemde redenen als economisch delict wordt aangemerkt zijn boetes fors hoger geworden. Reden voor radiopiraten om over te stappen op zogenaamde onbemande zenders. Deze wordt op openbare grond geplaatst. Veelal wordt een verplaatsbare mobiele uitzendmast gebruikt. In enkele gevallen maken radiopiraten gebruik van hoogspanningsmasten en masten die door telecomproviders voor mobiele telefonie gebruikt worden.

Agentschap Telecom

Vooral in het noorden van Nederland zijn controleurs vaan Agentschap Telecom de afgelopen dagen actief met het uit de lucht halen van radiopiraten. Omdat deze acties de nodige tijd vergen, kunnen niet alle radiopiraten uit de lucht gehaald worden. Zo werd in Drenthe in het dorp Geesbrug nabij de gemeente Coevorden radiopiraat Eindejaarsteam het zwijgen opgelegd. De actie van Agentschap Telecom zorgde voor boze reacties van sympathisanten van de radiopiraten op sociale media.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#4
De strafrechtelijke aanpak van radiopiraten in Nederland is vernieuwd. Justitie lijkt hiermee piraterij in de ether harder aan te willen pakken. Toezichthouder Agentschap Telecom blijft de ether op legaal gebruik van frequenties bewaken.

In de nieuwe richtlijn wordt illegaal gebruik van de ether in vijf categorieën opgesplitst. Voor radiopiraten waar op de traditionele FM-radio naar geluisterd kan worden, geldt de eerste categorie. In de eerste categorie wordt tevens onderscheid gemaakt tussen een licht en een zwaar delict. Hierbij speelt onder meer het bereik van de radiopiraat een rol en of een delict in groepsverband wordt gepleegd.

Radiopiraat hard aangepakt

Voor een licht vergrijp staat voor de eerste overtreding de richtlijn voor de eis van een taakstraf van 100 uur. Bij de tweede overtreding wordt de eis naar een taakstraf van 150 uur verhoogd als deze overtreding drie tot vijf jaar na de eerste overtreding is geconstateerd. Is dit binnen een periode van twee jaar is de richtlijn de eis van een gevangenisstraf van 10 weken. Bij meer dan twee overtredingen wordt de eis nog forser, namelijk een taakstraf van 200 uur of een gevangenisstraf van 14 weken. Bij een zwaarder vergrijp in categorie 1 gaan Officieren van Justitie de rechter om nog zwaardere straffen vragen. Bij het eerste vergrijp wordt een taakstraf van 120 uur geëist. Bij het tweede een taakstraf van 180 uur of een gevangenisstraf van drie maanden voor de notoire overtreder. Als nog vaker in de fout wordt gegaan, kan de gevangenisstraf tot vier maanden oplopen.

Onbemande zenders

De nieuwe richtlijnen gaan waarschijnlijk zorgen dat nog meer radiopiraten onbemand gaan uitzenden. De radiozenders en antennemasten worden in dat geval op openbaar terrein geplaatst. Bij een inbeslagname kan in de meeste gevallen juridisch geen eigenaar worden vastgesteld. Het uitzenden via onbemande zenders wordt vooral door radiopiraten in het oosten en noorden van Nederland gebruikt. Als antennemast worden vaak eigen mobiele automatisch uitschuifbare zendmasten of zendmasten van telecomproviders gebruikt. Zendervermogens lopen in sommige gevallen op tot zelfs 20KW.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
Het is soms geen fijn leven als inspecteur van Agentschap Telecom. Eigenaren, medewerkers en sympathisanten van radiopiraten zijn verantwoordelijk voor bedreigingen, soms zelfs met fysiek geweld. Dit constateert een woordvoerder van de toezichthouder in een interview bij RTV Oost. De verharding is een zorgpunt van Agentschap Telecom. Onderbouwing met cijfers kan op dit moment nog niet gegeven worden. Dat volgt over twee maanden als het jaarlijkse rapport 'Staat van de Ether' wordt gepubliceerd. Een andere trend is dat meer radiopiraten zenders met extreem hoge vermogens gebruiken. De afgelopen maanden waren zelfs radiopiraten in grote delen van Nederland te beluisteren die een zender van 20KW gebruikten.

Onbemande zenders

Torenhoge boetes die vanaf 2011 aan radiopiraten worden opgelegd, zorgen voor een explosieve stijging van het aantal onbemande zenders. Deze staan niet meer op de grond van de eigenaar van de zender, maar op openbare plekken. Ze zijn in veel gevallen geplaatst in containers of aanhangwagens. Als zendmast wordt een verplaatsbare automatische mast of uitzendmast van een telecomprovider gebruikt. Of zelfs nog gevaarlijker, een hoogspanningsmast. Het ontmantelen van onbemande zenders kost hierdoor kapitalen en vreet het budget van Agentschap Telecom leeg. Maar radiopiraten moeten zich volgens de toezichthouder niet rijk rekenen. De overheidsdienst stelt dat bekend is wie de touwtjes bij de onbemande zenders in handen hebben. Het probleem is echter dat een koppeling die juridisch stand blijft houden moeilijk te maken is.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)