Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radio2 Belgie via DAB+ en info
#1
Vanaf 17 oktober zenden alle VRT-radio’s uit in DAB+. Lees hier je wat dat voor jou betekent.

Vandaag al de radio van de toekomst
Op dit moment luisteren miljoenen Vlamingen naar hun favoriete radiozender via FM. Dat zal ook nog een tijdje kunnen.

Over afzienbare tijd (6 tot 8 jaar) wil de overheid de FM-band echter voorbehouden voor de lokale radio's. Vanaf dan kun je landelijke radionetten zoals Radio 2 alleen nog beluisteren via de kabel, het internet of digitale radio.

Daarom kun je Radio 2 en alle andere VRT-radiozenders (Radio 1, Klara, Studio Brussel, MNM) vanaf 17 oktober 2017 ontvangen in DAB+, de nieuwe norm voor digitale radio.

Er was toch al digitale radio?

Klopt. De VRT-radionetten zenden al jaren uit in DAB, zeg maar de 'eerste generatie' digitale radio.

Die technologie heeft helaas enkele beperkingen:

Het aantal plaatsen op de band is eerder klein. Daardoor kan je bijvoorbeeld niet elke dag naar de Radio 2-uitzendingen uit jouw regio luisteren in DAB-kwaliteit.
De commerciële landelijke radio's (Qmusic, JOE, Nostalgie) zonden nooit uit in DAB.
Echt populair werd het systeem nooit: bij ons bleef het luisterpubliek steken op ongeveer 4%; veel minder dan in sommige andere landen.

Nu er een sterk verbeterd systeem beschikbaar is, maakt het oude DAB plaats voor het nieuwe DAB+.

Het blijft gratis

Luisteren via FM of DAB kost niks. Luisteren via DAB+ evenmin, en dat zal ook zo blijven. Met het oog op de toekomst is investeren in een DAB+ radiotoestel dus een goed idee.

Bovendien heeft de technologie heel wat bijkomende voordelen:

Het DAB+ signaal is sterker, zodat je het zowat overal zonder ruis kan ontvangen. Ook op sommige plekken waar DAB niet goed te ontvangen was.
De frequentie van elk radionet is dezelfde in het hele land.
Samen met het signaal wordt er extra informatie verstuurd (de titel en de uitvoerder van de plaat, een foto van de hoes).
Je kunt zelfs serviceberichten oproepen zoals verkeersinformatie, nieuws, sportuitslagen of de weersverwachting.
De technologie biedt ruimte voor meer zenders: ook de private landelijke zenders Qmusic en JOE zijn te beluisteren in DAB+, Nostalgie ten laatste vanaf 1 september 2018.
En last but not least... Elke regio van Radio 2 krijgt voortaan z’n eigen DAB+ frequentie. Een groot voordeel ten opzichte van DAB, waar de regio elke dag wisselde.

Vaarwel oude DAB

De komst van DAB+ betekent wel dat de gewone DAB-uitzendingen wegvallen. Dat kan gevolgen hebben voor jouw radiotoestel.

Sommige toestellen zullen vragen om de lijst met beschikbare radiostations te vernieuwen.
Je moet je toestel dan herprogrammeren (zet het terug op fabrieksinstellingen en stel de digitale DAB+ radio in. Druk op 'auto scan' om alle DAB+ radiostations in je regio op te slaan).
Had je voorkeurzenders of 'presets' ingesteld op je toestel? Dan zal je dat opnieuw moeten doen voor de zenders in DAB+.
Heb je nog een ouder DAB-toestel? Dat kan mogelijk geen uitzendingen in DAB+ ontvangen. Vaak hebben DAB-toestellen ook FM aan boord, waardoor je ze kan blijven gebruiken.
Toestellen die enkel en alleen DAB kunnen ontvangen, zullen vanaf 17 oktober in ons land geen signaal meer kunnen oppikken.
Doe in elk geval de test! Sommige producenten vermelden louter een DAB-logo, terwijl hun toestellen in werkelijkheid ook DAB+ kunnen ontvangen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)