Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radio Simone schroeft kwaliteit DAB+ naar nieuw dieptepunt
#1
DAB+ radio, het nieuwe digitale paradepaardje van de radio, belooft digitale hifi-geluidskwaliteit. Maar steeds vaker komen luisteraars helaas bedrogen uit door extreem lage audiobitrates.

Het commerciële regionale radiostation Simone FM, dat uitzendt in Groningen en Drenthe, heeft afgelopen week een nieuw jinglepakket in gebruik genomen. De zender is in grote delen van het land ook via DAB+ te horen via de Noord-Oost multiplex. Ook daar is aan de geluidskwaliteit gesleuteld. Weliswaar is het hoofdkanaal nu naar een bandbreedte van 96 Kbps gegaan, maar het Oldies station van de zender is op datzelfde netwerk tegelijkertijd van de al bedenkelijk lage bitrate van 48 Kbps terug gegaan naar slechts 32 Kbps. Tot op heden was dit in Nederland onvertoond. Het uitzenden in een dergelijk lage digitale bandbreedte kan het imago van DAB+ als geheel ondermijnen omdat de geluidskwaliteit dan niet eens in de buurt komt van het ouderwetse FM.

DAB+ radio heeft kwalitatieve ondergrens

De minimale ondergrens voor muziekzenders op DAB+ is voor een acceptabele geluidskwaliteit op hifi-installies 64 Kbps. Maar echt goed begint het, zeker ten aanzien van het analoge FM, pas te klinken vanaf een bitrate van 80 Kbps. De NPO zendt de meeste programma's zelfs in 96 Kbps uit en ook de Vlaamse zenders zitten over het algemeen boven de 80. In Nederland zijn recent diverse zenders, waaronder ook Hotradio, RadioNL en 8FM op DAB+ gaan uitzenden met bitrates van slechts 48 Kbps.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
DAB+ radio, het nieuwe digitale paradepaardje van de radio, belooft digitale hifi-geluidskwaliteit. Maar sommige stations kampen met te weinig bandbreedte en maken rigoureuze keuzes.

Het commerciële regionale radiostation Simone FM, dat uitzendt in Groningen en Drenthe, heeft afgelopen week een nieuw jinglepakket in gebruikgenomen. De zender is in grote delen van het land ook via DAB+ te horen via de Noord-Oost multiplex. Ook daar is aan de geluidskwaliteit gesleuteld. Het hoofdkanaal is naar een bandbreedte van 96 Kbps gegaan, het Oldies-station van de zender is op datzelfde netwerk tegelijkertijd teruggegaan naar 32 Kbps.

128 kbps beschikbaar

De ondergrens voor muziekzenders op DAB+ voor een acceptabele geluidskwaliteit op hifi-installaties is 64 Kbps. Maar echt goed begint het pas te klinken vanaf een bitrate van 80 Kbps. Diverse zenders, waaronder Hotradio, RadioNL en 8FM op DAB+ gaan met bitrates van slechts 48 Kbps uitzenden. Oorzaken zijn soms kosten, beperkte bandbreedte of meerdere regionale versies binnen de beschikbare bandbreedte. In het geval van Radio Simone is 128 kbps beschikbaar. Bert Vos, directeur van het radiostation, laat weten dat Radio Simone van overheidswege uit verplicht is daar twee stations op uit te zenden: "Wij zijn van mening dat de bandbreedte per vergund kanaal, 64 kbps, véél te laag is voor een mooi geluid. Wij willen graag kwaliteit leveren. En liever 1x een prima geluid; dan 2x ‘net niet’. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de kwaliteit van het hoofdkanaal op te schroeven ten koste van ons tweede kanaal. Aanvankelijk was het hoofdkanaal opgeschroefd naar 80, maar wij vonden/vinden, dat dat nog niet het ultieme is om DAB+ aantrekkelijk te maken ten opzichte van de FM. Vandaar dat we onlangs, bij wijze van experiment, hebben opgeschaald naar 96 kbps. Je zult toch eerst moeten onderzoeken en proberen om te kijken wat de effecten zijn. Wij streven naar een mooier resultaat op DAB+. Daar liggen de kansen voor succes. En dat gaat dan, helaas, ten koste in dit geval (tijdelijk?) van ons tweede kanaal. Nog liever hadden wij gehad om het tweede kanaal nóg meer te mogen gebruiken voor ons hoofdkanaal, maar die mogelijkheid en kans is ons vergunning-technisch helaas niet gegeven."
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)