Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norkring haalt enkele zenders van de DAB+ wegens geldproblemen
#1
Door Norkring zijn vandaag 4 zenders uitgeschakeld wegens financiële redenen.
Family Radio, Roxx, BNL en Yesterdayland.

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit getrokken bij vier radiostations: Family Radio, BNL en Roxx (op 11A) en Yesterdayland (op 5A/5D). Voor insiders komt de ingreep van Norkring niet geheel onverwacht omdat de geruchten al langer circuleerden dat er bij de operator facturen bleven openstaan en dat het geduld stilaan opraakte.

Voor BNL is dit extra problematisch omdat het station als netwerkradio decretaal verplicht is om ook via DAB+ uit te zenden. In de wandelgangen circuleerden vorige week al geruchten als zouden de BNL live presentatoren een staking hebben overwogen omwille van niet nagekomen beloftes. Voicetracks waren wel te horen.

Roxx plaatste rond 14:00 uur het campagnebeeld van ‘Sound of Silence’ als bericht op zijn Facebookpagina, zonder verdere commentaar. Yesterdayland wijzigde zijn Facebook-groepsnaam zonder verdere commentaar naar Yesterdayland.online.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
Zenderexploitant Norkring heeft vier commerciële radiozenders uit de Vlaamse digitale ether gehaald. De radiozenders zijn in Vlaanderen niet meer te ontvangen via DAB+.
Het gaat om de radiozenders Family Radio, BNL en ROXX en Yesterdayland.

Financiële verplichtingen

Bronnen melden aan Radiovisie dat de genoemde radiozenders al een tijdje hun financiële verplichtingen tegenover de zenderexploitant niet zijn nagekomen. De radiozenders zelf willen niet reageren op het stoppen van de uitzendingen via de digitale ether.

Netwerk

Norkring verzorgde de uitzendingen via DAB+ in Vlaanderen. Hiervoor maakte Family Radio, BNL en ROXX gebruik van het DAB+-netwerk op kanaal 11A en Yesterdayland was te ontvangen via het DAB+-netwerk op de kanalen 5A en 5D.

De radiozenders waren ook in delen van Zuid Nederland te ontvangen via DAB+.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Vier Vlaamse radiozenders zijn niet meer via DAB+ te ontvangen. De reden is dat de betreffende zenders niet aan financiële verplichtingen konden voldoen.

In België moeten Vlaamse commerciële radiozenders bandbreedte voor DAB+ verspreiding bij zenderexploitant Norkring kopen. Norkring exploiteert in België twee landelijke DAB+ netwerken die op de frequentiemuxen 11A en 5A/5D uitzenden. ze melden dat de zenders Family Radio, BNL, Roxx en Yesterdayland niet meer digitaal in de Vlaamse ether te beluisteren zijn. Een officiële reden is tot op dit moment nog niet openbaar gemaakt. Maar al enige tijd circuleren geruchten dat de vier radiozenders in financiële problemen verkeren. Hierdoor zouden facturen afkomstig van Norkring onbetaald blijven. Voor de zenderexploitant lijkt nu het geduld op te zijn.

DAB+ in Nederland

De Vlaamse commerciële zenders zijn ook in de Nederlandse grensstreek in onder meer delen van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland te ontvangen. Het besluit van Norkring betekent dus ook een aderlating voor tienduizenden Nederlanders die via DAB+ naar radio luisteren.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#4
In Vlaanderen zijn dinsdagmiddag onverwachts Family Radio, Roxx, BNL en Yesterdayland verdwenen van DAB+. Wat de exacte reden hiervoor is, is onduidelijk. Radiovisie meldt dat de stations een flinke betalingsachterstand zouden hebben bij Norkring, eigenaar van de DAB+-netwerken.

Vlaanderen: 4 Radiostations minder op DAB+ Family Radio, Roxx en BNL waren via het netwerk ‘Vlaanderen 1’ (11A) te ontvangen, terwijl Yesterdayland Radio op ‘Vlaanderen 2’ (5A/5D) zat.

Family Radio was sinds 2015 via digitale etherradio te ontvangen bij onze zuiderburen en was daarmee één van de pioniers. Destijds was dat een logische stap, want Family was toen nog een zogenaamde ketenradio met FM-bereik in grote delen van Vlaanderen. Tegenwoordig is het netwerk alleen nog tussen Brussel en Antwerpen en rondom Gent te ontvangen.

De rockzender Roxx nam in 2018 de plek over van Club FM, terwijl Yesterdayland Radio in maart van dit jaar in de plaats kwam van VBRO Evergreen.

De Nederlandstalige muziekzender BNL nam in april de plek in van VBRO. Voor deze zender is het stopzetten van de uitzendingen op DAB+ waarschijnlijk het begin van nog grotere problemen. BNL is namelijk een zogenaamde commerciële netwerkradio en is daarom verplicht het programma ook via DAB+ aan te bieden in Vlaanderen.

België is niet het eerste land waar opeens meerdere stations stoppen op DAB+. In Nederland gebeurde dat in 2017 ook. Toen stopten Efteling Kids Radio, Arrow Classic Rock en Classic FM (nu Classicnl) vlak achter elkaar. De laatste twee zijn inmiddels in delen van ons land alweer terug via digitale etherradio.

Family Radio

Tegenover Radiovisie laat Family Radio weten dat de financiële last die het uitzenden op DAB+ met zich mee bracht, niet langer houdbaar was. Dat komt mede doordat Family naast de erkenning voor commerciële netwerkradio greep, waardoor de inkomsten daalden. De coronacrisis deed hier nog een extra schep bovenop.

Daarnaast krijgt ook Norkring een veeg uit de pan. De zenderexploitant zou bij de start van commerciële radio op DAB+ mooie beloftes op financieel gebied hebben gedaan aan vroege instappers, maar volgens Family bleken er andere stations zelfs enige tijd gratis te hebben uitgezonden. Dat Norkring beide commerciële DAB+-netwerken in Vlaanderen bezit maakt het op gebied van concurrentie niet beter, want een commercieel station dat digitaal de ether in wil is afhankelijk van Norkring.

BNL

Ook BNL heeft inmiddels gereageerd tegenover de Belgische collega’s. Volgens het radiostation was er een overeenkomst met Norkring in de maak en was er uitstel tot september gevraagd. Ook hier hakt de coronacrisis er hard in en heeft BNL bovendien nog schulden van voorganger VBRO.

Daarnaast zou Norkring de zenders van DAB+ af hebben gehaald, omdat ze onder bijzonder zware druk van hun buitenlandse moedermaatschappij zouden staan. BNL verwacht overigens op korte termijn weer terug te keren op DAB+.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
Via de handelsrechtbank Gent afdeling Brugge, vernemen we dat de vennootschappen achter het netwerk van Radio BNL, voorheen VBRO, voorlopig gered zijn. Het ziet er naar uit dat er alsnog vers kapitaal werd gevonden. En dat is dus goed nieuws voor de fans, maar vooral voor de mensen achter BNL. Voorlopig krijgt het project dus een tweede kans. En dat is weer eens wat anders na de vele doemberichten van de voorbije maanden. BNL is uiteraard wel verplicht om terug uit te zenden op een aantal FM-frequenties die eerder niet meer gebruikt werden. En dient ook het DAB+ kanaal opnieuw in gebruik te worden genomen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)