Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieuw plan voor DAB+ en FM in Wallonie
#1
Uitgebreid artikel (in het frans) op website van L'Echo.
Het betekent alvast meer DAB+ muxen en 2 nieuwe zenders voor RTBF

https://www.lecho.be/actualite/archive/F...o/10053129
Antwoord
#2
Google Translate:

De CSA heeft een positief advies uitgebracht over de verschillende overheidsdecreten waarin de dubbele aanbesteding voor de netwerken FM en digitaal wordt vastgelegd.
De aankondiging van de top college Audiovisuele Raad, die professionals uit de industrie bij elkaar brengt, een gunstig advies uitgebracht over voorstellen van decreet definiëren van de tender en architecturen van toekomstige twee radiofrequentie plannen: analoog ( FM) en digitaal (DAB +).
Niets verandert fundamenteel voor FM. Er zullen altijd tien private networks: vier gemeenschap (momenteel bezet door Bel RTL, Contact, Nostalgie en NRJ), twee multi-city (in handen van Fun Radio en DH) en vier provinciale. Plaatsen zullen duur zijn omdat sommigen extra netwerken claimen. N Group (Nostalgie, NRJ) wil een netwerk om Chérie FM (nu geplaatst op het internet) als RTL (Bel RTL, Contact), die campagne voert voor een plek voor Mint (die vandaag op het web en een aantal provinciale netwerken) . Om nog maar te zwijgen van het feit dat lokale tv's ook geïnteresseerd zijn in het bestand. Kortom, velen riepen om weinig verkozenen.
Het DAB + -plan is veel comfortabeler, omdat de technologie veel meer netwerken mogelijk maakt. Het plan omvat 23, waarvan 11 privé zijn. Mint en Cherie FM zullen een spatie vinden. Er zullen nog steeds plaatsen zijn. Het blijft om te zien wie het avontuur zal beginnen, want zelfs als de regering van de Federatie Wallonië-Brussel voor de digitale overgang vrijgegeven 5,4 miljoen, de overgang naar DAB + is duur voor willekeurige reclame-inkomsten in het begin. Aangezien weinig Belgen al zijn uitgerust met DAB +, zal het publiek inderdaad zwak zijn.
De provinciale radio's zullen ook hun DAB + netwerk terwijl de lokale voordeel van 216 tegen 89 FM-frequenties. Dit laat ruimte over voor nieuwe projecten. De regering heeft een miljoen euro vrijgegeven om ze te helpen overschakelen naar DAB +, maar de toekenningsvoorwaarden zijn nog niet bekend.

Merk op dat netwerkradio's die op FM solliciteren, vereist zijn om hetzelfde programma op het nieuwe digitale netwerk uit te zenden.
Bovendien geeft de DAB + -technologie, die meer radio's en een betere geluidskwaliteit mogelijk maakt, radio's ook de mogelijkheid om nieuwe diensten aan te bieden (tekst, afbeeldingen, kaarten, enz.).
Ten slotte zal de RTBF, die vanwege zijn publieke status vijf FM-netwerken heeft, in ATM + profiteren van negen. Een aanbod gericht op jazz, een ander op info-routes en een netwerk voor Tarmac, de nieuwe hiphop-aanbieding die in juni 2017 op het web wordt gelanceerd, wordt verwacht.

Twee opnamen voor medio 2019

Deze mening van de CSA is een beslissende stap in dit bestand dat meer dan één jaar vertraging vertoont. Ter herinnering: de nieuwe plannen zouden begin 2018 in werking moeten zijn getreden. Na het einde van het wetgevingsproces (Raad van State, Parlement ...) zou de CSA eind november aanbestedingen moeten lanceren. Kandidaten hebben twee maanden om hun dossier in te voeren en de CSA vier om te antwoorden en netwerken en frequenties toe te wijzen. In het beste geval zullen de plannen medio 2019 operationeel zijn.
Het bestand lijkt gevouwen. Behalve dat in het kader van het beheerscontract van de RTBF, waarvan de conclusie ook vertragingen oproept, de cdH stelt dat radio's van RTBF, een meer commercieel profiel, zoals VivaCité, ook onderhevig zijn aan de aanbesteding FM. ..
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
[-] The following 1 user says Thank You to master-magic for this post:
  • leuvens (09-26-2018)
Antwoord
#3
De adviesraad van mediaregulator CSA heeft een positief advies uitgebracht over de verschillende overheidsbesluiten die de verdeling van FM-frequenties en DAB+-capaciteit moet regelen in Wallonië. Hierdoor kunnen de frequenties met ruim een jaar vertraging eindelijk verdeeld worden.

Groen licht voor frequentieplan en DAB+ in Wallonië In de adviesraad van de CSA zitten verschillende vertegenwoordigers van de radiosector.

Al jaren steggelt de politiek van het Franstalige gedeelte van België over hoe het radiolandschap er in de toekomst uit moet zijn. Als gevolg hiervan werden de bestaande FM-vergunningen vorig jaar verlengd.

FM nagenoeg gelijk

In het nieuwe plan blijven er vier landelijke FM-kavels (deze worden nu gebruikt door Bel RTL Contact, NRJ en Nostalgie), twee FM-kavels met stadsfrequenties (hierop zenden nu Fun Radio en DH Radio uit) en vier regionale kavels. Ook zijn er 89 FM-frequenties voor lokale radiostations.

Dat het aantal FM-pakketten nagenoeg gelijk blijft, betekent niet dat bestaande partijen zeker zijn van een plekje op FM. Alle frequenties worden voor een periode van 9 jaar verdeeld middels een vergelijkende toets.

En er zijn kapers op de kust. Zo wil de N-Groep (NRJ en Nostalgie) ook een FM-pakket voor de softpopzender Cherie FM die nu alleen via internet uitzendt. RTL (Bel RTL en Contact) wil echter ook een FM-kavel voor de pop-rockzender Mint. Het format van Mint wordt momenteel via de regionale FM-kavels van BX FM in Brussel, Maximum in Luik en Must FM in Namen en Luxemburg uitgezonden.

Veel meer ruimte op DAB+, koppeling met FM

Voor wie geen plek op FM kan bemachtigen is er nog plaats op DAB+. Sowieso worden de landelijke en regionale stations verplicht om hun programma’s ook via digitale etherradio uit te zenden, maar er blijft ruimte over.

In totaal is er plaats voor 23 landelijke radiostations op DAB+. Hiervan zijn 9 plekken gereserveerd voor de publieke omroep RTBF, drie voor de Duitstalige publieke omroep BRF en vier voor de landelijke commerciële FM-stations. Er is dus nog ruimte voor 7 nieuwe landelijke commerciële radiostations.

Voor de landelijke en regionale radiostations komen er twee bovenregionale multiplexen die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De RTBF kan hierdoor de juiste regionale versie van VivaCité gaan uitzenden. Nu wordt in heel Wallonië de Brusselse editie doorgegeven via DAB.

Ook lokaal kan over

Ook voor lokale radiostations is er voldoende ruimte op DAB+. Hiervoor is een derde ‘laag’ beschikbaar met kleine DAB+-netten waarop in totaal 216 radiostations kunnen gaan uitzenden. Het verschil is echter dat lokale FM-frequenties niet gekoppeld gaan worden aan DAB+. Radiostations mogen zelf beslissen of ze uit willen gaan zenden op DAB+. Uit de sector is hier echter al veel vraag voor.

Om de overstap naar DAB+ mogelijk te maken stelt de Waalse regering 5,4 miljoen euro beschikbaar.

Het is de bedoeling dat de verdeelprocedure voor FM en DAB+ zo snel mogelijk opgestart gaan worden. Waarop de plannen van de radiostations getoetst gaan worden is nog niet bekendgemaakt.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)