Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NPO 3FM zakt door het ijs: nieuw dramatisch dieptepunt
#1
Hoelang houdt NPO Radio-baas Jurre Bosman nog vertrouwen in het huidige 3FM. Dat kan niet lang meer zijn anders wordt hij zelf ongeloofwaardig.

Uit de nieuwe luistercijfers over de periode december/januari blijkt dat NPO 3FM het laagste marktaandeel ooit in het bestaan heeft bereikt. De zender zakte voor het eerst onder de grens van twee procent marktaandeel/ Dit terwijl minder dan tien jaar geleden het marktaandeel zes keer zo groot was. Nog pijnlijker is het luisteraandeel over de laatste twee maanden omdat NPO 3 FM net voor de kerstdagen het jaarlijkse radioevenement 3FM Serious Request uitzond. In het verleden zorgde dit voor een stijgend marktaandeel. Nu zorgde het voor een naar dramatische laagterecord.

Hoelang nog?

Dat er wat moet veranderen bij NPO 3FM is meer dan duidelijk. Vernieuwingen in de afgelopen jaren hebben niet tot een verbetering maar juist tot verslechtering geleid. De luisteraar laat 3FM nog vaker als voorheen links liggen. En dit terwijl NPO 3FM als muziekzender het meeste geld wegsnoept van de subsidietaart die voor publieke radiozenders is bestemd. Alleen NPO Radio 1 heeft een hoger jaarlijks budget, maar dit is geen muziek- maar een nieuwszender. NPO 3 FM krijgt meer geld dan marktleider NPO Radio 2 dat bij de laatste luistercijfers met bijna 18 procent in marktaandeel bijna tien keer groter is dan NPO 3 FM.

Einde FM?

Maar ook NPO Radio 5 is met een veel minder budget in marktaandeel 2,5 keer groter dan het figuurlijk zinkend schip NPO 3FM. Dit terwijl ouderenzender NPO Radio 5 alleen digitaal in de ether te beluisteren is via het door Nederlanders nog onvoldoend omarmde digitale radionetwerk DAB+. NPO 3FM is naast DAB+ ook via FM in de ether te beluisteren en maakt ook nog eens gebruik van het best dekkende FM-frequentiepakket. De vraag is dan ook hoelang NPO het nog kan maken om NPO Radio 5 in FM uit de ether te houden nu NPO 3FM onder de twee procent marktaandeel is gezakt. Dit temeer omdat het grootste deel van de doelgroep van NPO 3FM allang niet meer via FM maar juist digitaal en online naar radio- en muziekcontent luistert. Bij de in leeftijd oudere doelgroep van NPO Radio 5 ligt dit juist anders. Zij worden gedwongen om digitaal te luisteren – iets wat voor hen onwennig is – waardoor het huidige marktaandeel van rond vijf procent alleen kan gaan stijgen als NPO Radio 5 de FM-frequenties van NPO 3FM overneemt. Met andere woorden: hoelang steekt NPO nog de kop in het zand om de realiteit maar niet onder ogen te hoeven zien?
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
NPO voert niet alleen wijzigingen bij de tv-zenders door. Ook bij de radiotak van de publieke omroep wordt de bezem er doorheen gehaald.

Het doel van NPO is om meer jongeren naar de radiozenders van de publieke omroep te lokken. Dit meldt Spreekbuis. Om dit doel te bereiken worden vooral wijzigingen bij de radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en FunX doorgevoerd. Maar daarbij blijft de etherverspreiding van NPO 3FM wel intact. Al enige tijd staat de huidige etherverspreiding via FM van 3FM ter discussie bij het Nederlandse luisterpubliek en de reclamebranche. NPO Radio 5 wordt als beter alternatief voor het FM-netwerk van 3FM gezien.

Minder geld

NPO 3FM mag dan wel de etherfrequenties behouden maar krijgt op een andere manier met de negatieve gevolgen van de wijziging in strategie bij NPO Radio te maken. Het budget van de jongerenzender krimpt met 1,5 miljoen. Daarnaast moeten ook dj’s van deze radiozender voor hun baan vrezen. Uit het uitgelekte plan blijkt dat 3FM meer persoonlijkheden uit het online domein – bijvoorbeeld Youtubers en vloggers – gaan aantrekken. Naar nu blijkt staat vooral de ochtendshow van Sander Hoogendoorn ter discussie. Het geld dat bij 3FM wordt weggehaald gaat mede richting FunX. Hierdoor moet FunX de mogelijkheid krijgen om het aantal luisteraars in de komende jaren te verdubbelen.

Vrouwen

Opvallend is dat ook aan het profiel van NPO Radio 2 geknutseld gaat worden. De best beluisterde radiozender van Nederland moet in de ogen van de beleidsbepalers in Hilversum meer vrouwelijke luisteraars gaan trekken. Daarnaast moeten ook mensen met diverse cultuurachtergronden zich meer bij deze radiozender gaan thuis voelen. NPO Radio 1 moet journalistieke worden. Omdat minder Nederlanders lineair naar radio luisteren, blijft NPO ook inzetten op podcasts.

Ouderen

Het blijft vreemd dat ook bij de toekomstplannen weinig wordt gezegd over de NPO Radio 4 en NPO Radio 5. Dit zijn zenders die zich meer op een oudere leeftijdsdoelgroep richten. Juist NPO Radio 5 is een succes. De radiozender zonder FM-etherbereik heeft op dit moment een marktaandeel van rond zes procent. Dit is drie keer zoveel als NPO 3FM. Ook NPO Radio 4 heeft een hoger marktaandeel dan 3FM.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
De voorbije weken is er veel te doen over de toekomstplannen van de NPO voor haar televisiekanalen. En nu bericht het AD dat ook de radioprogrammering vermoedelijk een ernstige make-over gaat krijgen.

Het grootste slachtoffer van de aankomende reorganisatie wordt vermoedelijk NPO 3FM, die zender heeft het al jaren moeilijk en is een pijnpunt voor de NPO. De Publieke Omroep wil het budget voor de zender fors terugschroeven. Naar verluidt zou het ochtendprogramma van Sander Hoogendoorn, 'Sanders Vriendenteam' (BNNVARA), op de schop gaan. Ook 'Twee Vier' van Sophie Hijkema loopt gevaar. Maar is dat genoeg? Volgens mediastrateeg Evert Bronkhorst is NPO 3FM 'een zender die op zijn kont ligt' en de oplossing zou zijn om 'de zender opnieuw op te bouwen, eventueel met een nieuwe naam'. NPO wil niet reageren op deze theses, maar wel is bekend dat het meer budget wil vrijmaken voor urban zender FunX, dat nu voornamelijk in grote steden te bereiken is.

Maar ook bij NPO Radio 1 én 2 zijn wijzigingen op til. Zo gaat het gerucht dat Giel Beelen van de vroege ochtend op NPO Radio 2 naar de avond (22.00-24.00 uur) zou verhuizen. En bij NPO Radio 1 dreigen onder meer 'Blok & Toine' en 'B.V.S.C.' geschrapt worden. De betrokken omroepen AVROTROS en BNNVARA zijn in gesprek met de NPO en geven voorlopig geen commentaar.

Bron:ad.nl
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)