Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laatste grote middengolfzenders Benelux uit de lucht
#1
De laatste dag van het jaar 2018 luidt ook het einde in van de laatste grote middengolfzender in Nederland en van die in Belgie. Toch blijven genoeg zenders te beluisteren via deze band.

Groot Nieuws Radio is vanaf 1 januari 2019 alleen nog maar te beluisteren via digitale wegen, waaronder ook dab+ en via de satelliet bij Joyne. De laatste grote en sterke middengolfzender van Nederland, op 1008 Kilohertz vanuit Flevoland, gaat voorgoed uit. Oorspronkelijk was dit de middengolfzender van NPO Radio 5. De zendmasten in Flevoland worden binnenkort neergehaald en dan blijven alleen nog de kleine lokale middengolfstations over. Daarnaast zijn in de nachtelijke uren vele exotische stations te ontvangen. Meer zelfs dan vroeger omdat immers geen sterke lokale zenders deze meer blokkeren. Naast Nederland hebben ook Duitsland en Frankrijk de middengolf uitgezet. En België volgt.

Ook einde middengolf Franstalig België

Want ook in België is het gedaan met de middengolf en is in 2019 zelfs geen enkele zender meer over. De VRT ging enige jaren geleden al uit de lucht en op de laatste dag van 2018 volgt de RTBF. De sterke zender uit Wavre op 621 Kilohertz is definitief uitgezet en dat geldt ook voor de steunzender uit Luik op 1125 Kilohertz. Het bereik van de Franstalige Belgische omroep in de ether is daarmee zowel in België als Nederland drastisch ingeperkt. De RTBF schakelde in november wel om naar DAB+, maar dit signaal bereikt alleen delen van Wallonië evenals Brussel en omstreken. In de Benelux is nog wel één zender actief op de AM, maar dan de langegolf. Dit betreft de Franse RTL Radio vanuit Luxemburg op 234 Kilohertz.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
Het doek is gevallen de twee RTBF radio zenders op AM 621 en 1125 Khz, zijn vanaf 1 januari 2019 niet meer te beluisteren. Ook Groot Nieuws Radio op 1008 Khz geeft vanaf 1 januari de melding dat ze alleen nog digitaal en via satelliet te beluisteren zijn. Het gevolg hiervan is dat er op de AM nu nog meer Spaans gekwetter te horen is.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)