Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EP verwerpt voorstel modernisering regulering auteursrechten
#1
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft een commissievoorstel verworpen om onderhandelingen te starten om de auteursrechtwetgeving voor het digitale tijdperk bij te werken. Pas in september kan het omstreden voorstel opnieuw in stemming komen.

In de plenaire vergadering van het Parlement stemde 318 EP’ers tegen en 278 stemmen voor, bij 31 onthoudingen. Dat was genoeg om het onderhandelingsmandaat te verwerpen, zoals voorgesteld door de Commissie juridische zaken (JURI) op 20 juni. Als gevolg hiervan zal het standpunt van het Parlement nu tijdens de volgende plenaire vergadering in september aan de orde komen. Dan kunnen er wijzigingen worden ingediend en kan er opnieuw gestemd worden.

In september nieuwe stemming

Rapporteur Axel Voss (EPP, DE), stelde het te betreuren dat een meerderheid van het Europees Parlement het standpunt niet ondersteunde dat hij en de Juridische Commissie verdedigen. Voss had in juni een compromis bewerkstelligd dat door de juridische commissie van het EP was goedgekeurd. “Maar dit maakt deel uit van het democratisch proces. We zullen nu in september terugkomen op de kwestie voor verdere overweging en proberen de zorgen van mensen aan te pakken terwijl we onze auteursrechtregels up-to-date houden met de moderne digitale omgeving."

Het reglement van orde van het Europees Parlement bepaalt dat als ten minste 10 procent van de leden van het Europees Parlement (76) bezwaar maakt tegen het openen van onderhandelingen met de Europese Raad van ministers op basis van de tekst die in de commissie is goedgekeurd, er een plenaire stemming zal worden gehouden. Tegen de deadline van middernacht op dinsdag had het vereiste aantal leden van het EP bezwaar gemaakt.

Betere bescherming auteursrechten

De Europese Commissie kwam in september 2016 met een voorstel om de bestaande wetgeving voor auteursrechten te moderniseren. Doel was om houders van auteursrechten zoals artiesten en schrijvers beter te beschermen in het digitale tijdperk.

Uiteindelijk leek het vooral een strijd te worden over of de openheid van internet ingeperkt zou worden. Meest controversieel was het plan om internetbedrijven te verplichten om auteursrechtelijk beschermd materiaal te filteren. Critici zagen dit als censuur, omdat het moeilijker zou worden om video- en muziekfragmenten te plaatsen op bijvoorbeeld YouTube of Facebook.

Verkeerde voorstelling van zaken

Een ander belangrijk twistpunt was de betere bescherming van uitgevers, door in wetgeving vast te leggen dat internetbedrijven niet zomaar mogen linken naar nieuwsberichten en andere artikelen. Internetconcerns zoals Google zouden daarvoor overeenkomsten moeten sluiten met de uitgevers. Dit werd door tegenstanders een ‘linkbelasting’ genoemd. De EC vond dit een verkeerde voorstelling van zaken. Gewoon doorlinken zou helemaal niet ingeperkt worden. Rapporteur Voss zou hebben gesteld dat de stemming beïnvloed is doordat er leugens over het voorstel verspreid zijn.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)