Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAB+ in belgie biedt minder zenders, slechtere ontvangst en mindere geluidskwaliteit
#1
De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop is van mening dat vooral commerciële redenen de grondslag zijn voor de keuze van digitale radio in de vorm van DAB+ als toekomstige uitzendnorm in de ether.

De Vlaamse regering wil op relatief korte termijn FM in de ether gaan uitfaseren en uiteindelijk volledig overstappen op digitale radio in de vorm van DAB+. Test-Aankoop stelt vast dat hierdoor radiotoestellen met alleen FM-ontvangst in Vlaanderen volkomen onbruikbaar worden. Maar wat Test-Aankoop vooral tegen de borst stuit, is dat binnenhuis ontvangst van het DAB+ signaal niet overal mogelijk is. Dit is volgens de consumentenorganisatie vooral in het westen en oosten van België een probleem. In België zijn negatieve geluiden te horen over de ontvangst van de radiozenders van de Vlaamse publieke omroep VRT via DAB+ nadat de omroep van zenderexploitant veranderde.

Zenderaanbod

Verder wijst Test-Aankoop erop dat van een groter zenderaanbod op dit moment geen sprake is. Een belangrijk voordeel van DAB+ is dat meer radiozenders op een frequentie uitgezonden kunnen worden. Maar de consumentenorganisatie stelt vast dat het zenderaanbod op het analoge FM-netwerk op dit moment veel groter is dan DAB+. Ook de geluidskwaliteit van radiozenders is minder goed bij het uitzenden via DAB+ in vergelijking met FM.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop is van mening dat de invoering van DAB+ in België niet gestoeld is op de ambitie naar beter geluid of een groter aanbod maar naar het verkopen van meer bandbreedte waardoor aan meer radiozenders een licentie kan worden verkocht. Dat geeft de organisatie aan in een persbericht. Test-Aankoop onderbouwt dat door te stellen dat de kwaliteit van het DAB+-signaal onvoldoende is. Bovendien concludeert het dat het aanbod vooralsnog minder wordt in plaats van meer.

De Vlaamse regering promoot DAB+ en wil op korte termijn het FM-signaal gaan afschakelen, stelt Test-Aankoop. Daarmee worden in de eerste plaats alle radiotoestellen die enkel een FM-functie hebben onbruikbaar. Ten tweede blijkt uit testen van de consumentenorganisatie dat het DAB+-signaal in het oosten en het westen van België niet sterk genoeg is om binnenshuis te gebruiken. Ten derde blijkt dat radioluisteraars in Vlaanderen het moeten gaan stellen zonder Bel RTL, Classic 21 of BRF. Beneden de taalgrens kan er niet meer afgestemd worden op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en Klara.

Test-Aankoop wil een transitieperiode van tien jaar voor de omschakeling van FM naar DAB+. Voor de consumentenorganisatie is de overgang naar DAB+ een ingrijpende beslissing waarvoor een voldoende lange overgangsperiode moet bestaan. Eerst moeten FM-radio’s uit de handel genomen worden en nadien moet er een transitieperiode van tien jaar komen om de bestaande FM-radiotoestellen uit te faseren, stelt de consumentenorganisatie.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Test Aankoop pleit voor een langere transitieperiode voor de overgang van FM naar de digitale radio DAB+. “Het feit dat er nu nog radiotoestellen worden verkocht die louter en alleen een FM-functie hebben om deze dan binnen drie à vier jaar naar het containerpark te brengen, is onaanvaardbaar”, zegt de consumentenorganisatie.

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, het gaat om digitale radio via de ether. DAB+ is een verbeterde versie daarvan. Het komt op dezelfde manier als FM binnen op een radiotoestel en is dus gratis. De technologie zou minder storingsgevoelig zijn dan FM en dus een betere kwaliteit bieden. Bovendien zouden er via DAB+ meer radiozenders kunnen bijkomen. Dat is nu moeilijk aangezien de FM-band vol zit.

Helft van Belgen

Bevoegd minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil tegen 2022 de Vlamingen voor de helft van de tijd naar digitale radio laten luisteren via verschillende technologieën. Om naar DAB+ te kunnen luisteren, hebben consumenten wel een DAB+-radiotoestel nodig en volstaat een FM-toestel niet. Daar knelt het schoentje volgens Test Aankoop, want er worden vandaag nog FM-radiotoestellen verkocht, die dus binnen enkele jaren niet meer bruikbaar zullen zijn.

Hetzelfde geldt voor de FM-autoradio’s. “Pas binnen twee jaar treedt er een Europese verplichting in voege om autoradio’s standaard uit te rusten net met DAB+. Gevolg: alle wagens die nu nog worden verkocht, aangevuld met alle auto’s die ouder zijn en die standaard geen DAB+-radio hebben, zullen vanaf 2022 plots zonder radiogeluid vallen”, verklaart Test Aankoop.

10 jaar

De consumentenorganisatie pleit daarom voor een langere overgangsperiode. “Eerst en vooral moeten FM-radio’s uit de handel genomen worden en nadien moet er een transitieperiode van 10 jaar komen om de bestaande FM-radiotoestellen uit te faseren”, klinkt het. Ze dringt er ook bij minister Gatz op aan op een verdere stop op de verkoop van FM-radio’s. “Die zullen binnen drie jaar sowieso al in de afvalbak belanden omdat ‘hun signaal’ het voor bekeken houdt”, aldus Test Aankoop.

De consumentenorganisatie benadrukt verder dat uit verschillende tests van DAB+-toestellen blijkt dat de kwaliteit nog vaak te wensen overlaat.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)