Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAB+ Lokale radio van start
#1
Oost-Vlaanderen is on air met de eerste lokale radios
Antwoord
#2
Radio kamiel uit Aalst carnavalradio,
Radio plus uit gent
Radio TRL

Niet veel speciaals.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Ook Limburg online met 10 zenders
Antwoord
#4
Klokslag middernacht 1 februari ging niet alleen in Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen het lokale DAB+ proefproject van start, meteen via de drie vooropgestelde locaties: Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Op deze eerste dag bevat de Oost-Vlaamse mux enkel nog Radio TRL, Radio Plus en Radio Kamiel (de tijdelijke carnavalsnaam van Omroep Aalst), maar de andere 10 lokale radiostations worden zo snel mogelijk toegevoegd.

De Oost-Vlaamse proefmux maakt gebruik van blok 10C en is in beheer van On Tower Netherlands, de operator-poot van Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen verzorgt de zendersites en de multiplex. Voor de lokale radio’s zelf zijn David Tourny en Tom Callebaut verantwoordelijk voor de technische “eerstelijnszorg” en namen/nemen Bruno Heyndrickx en Lenny Cant het administratieve luik voor hun rekening.

Het verlossende woord kwam er pas maandagavond. “Technisch ging de uitrol van de zendersites vlotter dan verwacht. Maar maandag dreigde de wind toch nog even spelbreker te worden om de Gentse installatie als laatste geïnstalleerd te krijgen. We zijn gelukkig net niet weggewaaid”, vertelt David Tourny.

En dus is op de valreep niet alleen Limburg, dat ook om middernacht van start ging, maar ook Oost-Vlaanderen meteen op 1 februari, de vroegst mogelijke datum, in de lucht met de proefmux. In Gent wordt gebruik gemaakt van de site van Euro-Silo in de J.F. Kennedylaan (foto boven). In Aalst draait de mux via de Telenet-mast in Erembodegem en in Sint-Niklaas mag de antenne de mast delen van Astrid in de Kazernestraat. Op elk van de drie sites wordt uitgezonden met 1.000 Watt ERP.

Dat er voorlopig nog maar drie radiostations op de mux zetten heeft te maken met het aanleveren van het signaal. “Van Radio TRL, mijn eigen station, Radio Plus en Radio Kamiel zijn we zeker dat het signaal technisch helemaal juist zit”, aldus Tourny. “Tom en ik gaan nu zo snel mogelijk de andere radiostations bezoeken om alles uit te leggen en het signaal klaar te maken om op de mux te gaan. Dat toevoegen zal dus de komende tijd in schijfjes gebeuren.”

Het zal voor Oost-Vlaanderen uiteindelijk om 13 stations gaan, dus geen 16 zoals eerst op de aanvraag stond. Naast Radio Plus en Radio TRL gaat het om TROS FM, Radio Rivierenland, Radio Ninove, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx en Radio Omroep Aalst. De afhakers van het laatste moment zijn Goldies+, Radio Land van Waas en Radio 77.

Ook Limburg ging on-air

Eveneens om middernacht werd de Limburgse mux via blok 10D geactiveerd, met drie zenders (Overpelt, Genk en Sint-Truiden) van elk 1.000 Watt ERP. Momenteel zijn 10 van de 11 stations al digitaal te beluisteren. Enkel VRD ontbreekt nog. “Hier en daar is nog wat finetuning nodig, maar voor de rest werkt alles prima”, laat Kenny Heernaert van operator Aircast ons weten.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
Per vandaag zijn de eerste lokale radiozenders te horen via de digitale ether (DAB+) in Vlaanderen.

Proefproject

Per 1 februari is een proefproject van start gegaan waarbij lokale omroepen in Vlaanderen kunnen gaan uitzenden via DAB+. In totaal gaat het om vijf projecten waar meer dan 60 lokale radiozenders gebruik van zullen maken. De vergunningen hiervoor zijn per vandaag afgegeven door de Vlaamse overheid.

Start

Vannacht zijn in Oost Vlaanderen en (Belgisch) Limburg de eerste proefprojecten van start gegaan. In Oost Vlaanderen en zijn de lokale radiozenders Radio TRL en Radio Plus te horen via kanaal 10C. Het aanbod op het lokale netwerk wordt de komende periode uitgebreid met meer lokale radiozenders. In Limburg wordt er uitgezonden op kanaal 10D.

Broadcast Partners

Zenderexploitant Broadcast Partners uit Nederland is betrokken bij de technische implementatie van het netwerk in Oost Vlaanderen. “Broadcast Partners verzorgt de DAB+ distributie voor het lokale DAB+ proefproject in Oost-Vlaanderen. In zeer korte tijd hebben we de DAB+ zendinstallaties opgebouwd en ervoor gezorgd dat de multiplex ook daadwerkelijk op 1 februari om 00:00 van start kon gaan. Momenteel wordt er gestart met omroepen waarvan het audio al beschikbaar is, de andere omroepen zullen snel volgen“, aldus de exploitant.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#6
Vlaams Brabant & Brussel is nu ook in de lucht !
Antwoord
#7
Sinds vandaag is ook de DAB+ steunzender in Leuven on air.
Antwoord
#8
Oost Vlaamse zenders:

Radio Beverland
Citymusic
Classixx
Club FM
Family Radio
MooyZo
Omroep Aalst
Radio Ninove
Radio Plus Gent
Radio TRL
RBS Radio
Rivierenland
Tros FM
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#9
Voor Vlaams-Brabant & Brussel, dus nog wel wat ruimte over

Bruzz
Stadsradio Halle
Radio Demerstad
Stadsradio Tienen
Radio Victoria
Radio Moetoen
Radio Rand
Radio Scorpio
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)