Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAB+ Lokale radio van start
#4
Klokslag middernacht 1 februari ging niet alleen in Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen het lokale DAB+ proefproject van start, meteen via de drie vooropgestelde locaties: Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Op deze eerste dag bevat de Oost-Vlaamse mux enkel nog Radio TRL, Radio Plus en Radio Kamiel (de tijdelijke carnavalsnaam van Omroep Aalst), maar de andere 10 lokale radiostations worden zo snel mogelijk toegevoegd.

De Oost-Vlaamse proefmux maakt gebruik van blok 10C en is in beheer van On Tower Netherlands, de operator-poot van Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen verzorgt de zendersites en de multiplex. Voor de lokale radio’s zelf zijn David Tourny en Tom Callebaut verantwoordelijk voor de technische “eerstelijnszorg” en namen/nemen Bruno Heyndrickx en Lenny Cant het administratieve luik voor hun rekening.

Het verlossende woord kwam er pas maandagavond. “Technisch ging de uitrol van de zendersites vlotter dan verwacht. Maar maandag dreigde de wind toch nog even spelbreker te worden om de Gentse installatie als laatste geïnstalleerd te krijgen. We zijn gelukkig net niet weggewaaid”, vertelt David Tourny.

En dus is op de valreep niet alleen Limburg, dat ook om middernacht van start ging, maar ook Oost-Vlaanderen meteen op 1 februari, de vroegst mogelijke datum, in de lucht met de proefmux. In Gent wordt gebruik gemaakt van de site van Euro-Silo in de J.F. Kennedylaan (foto boven). In Aalst draait de mux via de Telenet-mast in Erembodegem en in Sint-Niklaas mag de antenne de mast delen van Astrid in de Kazernestraat. Op elk van de drie sites wordt uitgezonden met 1.000 Watt ERP.

Dat er voorlopig nog maar drie radiostations op de mux zetten heeft te maken met het aanleveren van het signaal. “Van Radio TRL, mijn eigen station, Radio Plus en Radio Kamiel zijn we zeker dat het signaal technisch helemaal juist zit”, aldus Tourny. “Tom en ik gaan nu zo snel mogelijk de andere radiostations bezoeken om alles uit te leggen en het signaal klaar te maken om op de mux te gaan. Dat toevoegen zal dus de komende tijd in schijfjes gebeuren.”

Het zal voor Oost-Vlaanderen uiteindelijk om 13 stations gaan, dus geen 16 zoals eerst op de aanvraag stond. Naast Radio Plus en Radio TRL gaat het om TROS FM, Radio Rivierenland, Radio Ninove, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx en Radio Omroep Aalst. De afhakers van het laatste moment zijn Goldies+, Radio Land van Waas en Radio 77.

Ook Limburg ging on-air

Eveneens om middernacht werd de Limburgse mux via blok 10D geactiveerd, met drie zenders (Overpelt, Genk en Sint-Truiden) van elk 1.000 Watt ERP. Momenteel zijn 10 van de 11 stations al digitaal te beluisteren. Enkel VRD ontbreekt nog. “Hier en daar is nog wat finetuning nodig, maar voor de rest werkt alles prima”, laat Kenny Heernaert van operator Aircast ons weten.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Berichten in dit topic
DAB+ Lokale radio van start - door leuvens - 01-02-2022, 10:26
RE: DAB+ Lokale radio van start - door leuvens - 01-02-2022, 19:49
RE: DAB+ Lokale radio van start - door master-magic - 01-02-2022, 22:36
RE: DAB+ Lokale radio van start - door leuvens - 15-03-2022, 11:53
RE: DAB+ Lokale radio van start - door leuvens - 16-03-2022, 17:16
RE: DAB+ Lokale radio van start - door leuvens - 17-03-2022, 15:25

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)