Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
D-Day voor Medialaan, Vlaanderen 1 en Studio 100
#1
Drie Vlaamse mediagroepen die in totaal vier dossiers hadden ingediend voor drie beschikbare landelijke radio-erkenningen, kregen zoals werd verwacht, vandaag het verdict te horen. 14 oktober was immers de dag waarop de ontvankelijkheid van de dossiers bekend moest worden. En dat gebeurde ook. Er zijn geen verrassingen uit de bus gekomen.

Voor dag en dauw, op deze sombere donderdag, kregen alle deelnemende partijen – via mail – bevestigd dat hun dossiers ontvankelijk zijn. DPG Media dingt mee voor Joe en Qmusic. Voorlopig werd er dus afgezien van een poging tot het verkrijgen van etherdekking voor Willy. Vlaanderen 1, waar Mediahuis en NRJ France de scepter zwaaien, neemt deel met Nostalgie. Ook Studio 100 heeft zich beperkt tot slechts één enkel dossier.

De stoelendans kan nu echt van start gaan. De grote vraag is of de Vlaamse overheid gaat kiezen voor de gulden middenweg en elke partij één licentie zal toekennen, of dat men toch aan DPG Media twee erkenningen verstrekt. Over die keuze zal in de komende maanden duidelijkheid moeten komen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#2
De Vlaamse overheid heeft de vier ingediende dossiers voor de drie landelijke commerciële FM-kavels ontvankelijk verklaard, zo meldt Radiovisie. Dat betekent dat de dossiers nu inhoudelijk beoordeeld gaan worden, waarna er drie beloond gaan worden met een FM-kavel.

Vlaanderen: 4 Dossiers ontvankelijk voor 3 landelijke FM-netten Tot en met 14 september konden partijen een dossier indienen voor een landelijk commercieel FM-kavel in Vlaanderen. Deze zijn momenteel nog in handen van DPG met Qmusic en Joe en Mediahuis met Nostalgie.

In totaal werden er vier dossiers ingediend. Naast DPG voor Qmusic en Joe en Mediahuis voor Nostalgie diende ook Studio 100 een dossier in voor een radiostation.

Minder aanvragen dan verwacht

Daarmee is het aantal ingediende dossiers voor een FM-kavels flink minder dan waar de Vlaamse overheid op gehoopt had. Die ging uit van ongeveer acht aanvragen. En dat was ietwat te rooskleurig gezien de relatief korte uitgiftetermijn van vijf jaar.

Voor een nieuwkomer is vijf jaar te kort om winst te kunnen maken. Weliswaar is er een optie voor een keer verlengen met drie jaar, maar dit is geen zekerheid. Onder meer telcombedrijf Telenet besloot daarom geen aanvraag te doen.

De afgelopen maand zijn de vier ingediende dossiers gecontroleerd op compleetheid. Dat bleek in orde waardoor ze allen ontvankelijk zijn verklaard.

Inhoudelijke beoordeling van start

De komende maanden gaan de vier dossiers inhoudelijk beoordeeld worden. Dit gebeurt op programma en format (30%), media-ervaring (20%), financieel plan (5%), business plan (10%) en technische infrastructuur (10%).

Daarnaast vormt digitalisering een belangrijk beoordelingscriterium. De verwezenlijkingen, plannen, intenties, en engagementen rond digitale radio-uitzendingen via DAB+ en andere vormen van digitale radio gaan voor maar liefst 25% meetellen in de beoordeling.

DPG heeft hiervoor al goede papieren in huis met de vele themakanalen van Qmusic en Joe, alsmede met de digitale rockzender Willy op DAB+. Nostalgie heeft sinds afgelopen voorjaar met Nostalgie+ een zusje via digitale etherradio. En ook Studio 100 heeft alvast capaciteit op DAB+ gereserveerd.

Besluit uiterlijk februari

Wie de hoogste beoordeling per pakket scoort, krijgt het kavel toegewezen. Minister Dalle van Media heeft 120 dagen de tijd om de beoordeling uit te voeren en een besluit te nemen.

Grote vraag is wat de uitkomst wordt van de beoordeling: blijven de drie huidige stations op FM of raakt een bestaande partij een FM-pakket kwijt ten gunste van een nieuwkomer.

Uiterlijk 10 februari 2022 wordt het besluit verwacht over welke drie stations de FM-kavels krijgen. De vergunningen gaan per 1 januari 2023 in.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#3
Vier kandidaten, drie plekjes. Op 10 februari beslist een jury onder leiding van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) welke commerciële radiozenders hun frequenties mogen houden en welke die uit handen moeten geven. Blijft alles bij het oude of moet Qmusic, Joe of Nostalgie straks plaatsmaken voor een nieuwe zender van Studio 100? Eén ding is zeker: de zenuwen staan gespannen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#4
Er komt dan toch geen radiozender van Studio 100. Het radiolandschap blijft de komende tijd onveranderd. Qmusic, Joe en Nostalgie behouden hun licentie. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) lichtte zijn beslissing toe op een persconferentie. “We hebben niet gekeken naar wat de zenders vandaag zijn, wel wat ze in de toekomst willen zijn.”

Een spannende ochtend in radioland. Vorig jaar dienden de commerciële radiozenders van Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) een dossier in bij de Vlaamse overheid. Het doel? De jury ervan overtuigen hun vergunning te verlengen.

Er dook ook een vierde kandidaat op: Studio 100. Het entertainmentbedrijf diende een dossier in onder de naam ‘Spring’ en had geen kinderradio, maar een ‘mix van actua en amusement, met een eigen nieuwsdienst’ in gedachten.

Vier spelers, drie plekjes

Met vier spelers en slechts drie plekjes stond de jury voor een lastige beslissing. Uiteindelijk werd beslist om alles te laten zoals het is. Er komt dus geen nieuwe commerciële zender bij. Tijdens een persconferentie verklaarde minister Dalle zijn beslissing nader. “We hebben dit niet alleen beslist”, klonk het.

Accountantskantoor Deloitte stond in voor de globale beoordeling van de vier dossiers. Daarnaast werden meer dan 2400 luisteraars van 18 tot 65 jaar gevraagd welke zender zij een frequentie zouden gunnen, en dat op basis van enkele audiofragmenten.

“Vier sterke dossiers”

“Het waren vier sterke dossiers”, zei Dalle. “De drie beste hebben het gehaald, maar ook Studio 100 was een goeie kandidaat.” De uiteindelijke scores liggen dan ook niet erg ver van elkaar. Qmusic eindigde met 94 procent, Joe met 92, Nostalgie met 80 en Studio 100 met 75.

Digitaal

Zonder FM-licentie laat Studio 100 hun radioplannen varen. Dat vertelde topman Hans Bourlon vanochtend nog op Radio 1. “Digitaal initiatief nemen is economisch niet rendabel. Zestig procent van de mensen luistert nog naar FM. Een nieuw merk lanceren moet je op FM doen.”

Na het nieuws hield Bourlon het bij een korte reactie. “We zijn uiteraard erg ontgoocheld met deze beslissing, want we zijn ervan overtuigd dat we op alle fronten een sterk, vernieuwend en heel goed onderbouwd dossier hebben ingediend. We gaan nu de uitslag en de puntentelling grondig en gedetailleerd analyseren. We bekijken welke verdere stappen we nog kunnen nemen.”
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord
#5
Studio 100 heeft beroep ingediend bij de Raad van State in het dossier rond radiolicenties. Het mediabedrijf wil de erkenning van Nostalgie ingetrokken zien en trekt tegelijkertijd ook de volledige procedure rond de erkenning van radiolicenties in twijfel.

Begin februari greep Studio 100 naast een vergunning voor landelijke FM-radio in Vlaanderen. De Vlaamse regering gaf de vergunningen opnieuw aan Qmusic, Joe (DPG Media) en Nostalgie (Mediahuis). Studio 100 liet het daar niet bij en stuurde een aangetekende brief naar Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Daarin stelde het mediabedrijf van Hans Bourlon en Gert Verhulst de erkenning van radiozender Nostalgie in vraag.

Volgens hen mocht Nostalgie nooit beoordeeld worden omdat het dossier vloekt met de erkenningsvoorwaarden van het Mediadecreet, dat stelt immers dat een landelijke zender “minstens vier journaals per dag moet uitzenden die worden verzorgd door een eigen redactie die hoofdzakelijk bestaat uit erkende beroepsjournalisten”.

Dat Studio 100 nu in beroep gaat, komt dus niet als een complete verrassing. Het dossier draait volgens de krant De Tijd niet alleen rond concurrent Nostalgie, maar ook rond de hele erkenningsprocedure van radiozenders.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)