Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
D-Day voor Medialaan, Vlaanderen 1 en Studio 100
#2
De Vlaamse overheid heeft de vier ingediende dossiers voor de drie landelijke commerciële FM-kavels ontvankelijk verklaard, zo meldt Radiovisie. Dat betekent dat de dossiers nu inhoudelijk beoordeeld gaan worden, waarna er drie beloond gaan worden met een FM-kavel.

Vlaanderen: 4 Dossiers ontvankelijk voor 3 landelijke FM-netten Tot en met 14 september konden partijen een dossier indienen voor een landelijk commercieel FM-kavel in Vlaanderen. Deze zijn momenteel nog in handen van DPG met Qmusic en Joe en Mediahuis met Nostalgie.

In totaal werden er vier dossiers ingediend. Naast DPG voor Qmusic en Joe en Mediahuis voor Nostalgie diende ook Studio 100 een dossier in voor een radiostation.

Minder aanvragen dan verwacht

Daarmee is het aantal ingediende dossiers voor een FM-kavels flink minder dan waar de Vlaamse overheid op gehoopt had. Die ging uit van ongeveer acht aanvragen. En dat was ietwat te rooskleurig gezien de relatief korte uitgiftetermijn van vijf jaar.

Voor een nieuwkomer is vijf jaar te kort om winst te kunnen maken. Weliswaar is er een optie voor een keer verlengen met drie jaar, maar dit is geen zekerheid. Onder meer telcombedrijf Telenet besloot daarom geen aanvraag te doen.

De afgelopen maand zijn de vier ingediende dossiers gecontroleerd op compleetheid. Dat bleek in orde waardoor ze allen ontvankelijk zijn verklaard.

Inhoudelijke beoordeling van start

De komende maanden gaan de vier dossiers inhoudelijk beoordeeld worden. Dit gebeurt op programma en format (30%), media-ervaring (20%), financieel plan (5%), business plan (10%) en technische infrastructuur (10%).

Daarnaast vormt digitalisering een belangrijk beoordelingscriterium. De verwezenlijkingen, plannen, intenties, en engagementen rond digitale radio-uitzendingen via DAB+ en andere vormen van digitale radio gaan voor maar liefst 25% meetellen in de beoordeling.

DPG heeft hiervoor al goede papieren in huis met de vele themakanalen van Qmusic en Joe, alsmede met de digitale rockzender Willy op DAB+. Nostalgie heeft sinds afgelopen voorjaar met Nostalgie+ een zusje via digitale etherradio. En ook Studio 100 heeft alvast capaciteit op DAB+ gereserveerd.

Besluit uiterlijk februari

Wie de hoogste beoordeling per pakket scoort, krijgt het kavel toegewezen. Minister Dalle van Media heeft 120 dagen de tijd om de beoordeling uit te voeren en een besluit te nemen.

Grote vraag is wat de uitkomst wordt van de beoordeling: blijven de drie huidige stations op FM of raakt een bestaande partij een FM-pakket kwijt ten gunste van een nieuwkomer.

Uiterlijk 10 februari 2022 wordt het besluit verwacht over welke drie stations de FM-kavels krijgen. De vergunningen gaan per 1 januari 2023 in.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Antwoord


Berichten in dit topic
RE: D-Day voor Medialaan, Vlaanderen 1 en Studio 100 - door master-magic - 15-10-2021, 22:18

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)