Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Commerciele zenders op DAB in Wallonie
#1
Volgens het franstalige radioforum Tuner, zouden de commerciele waalse zenders op DAB komen in Wallonie vanaf de week van de Digital radio in november

https://www.tuner.be/forum/viewtopic.php?f=2&t=2442
[-] The following 1 user says Thank You to leuvens for this post:
  • master-magic (10-19-2018)
Antwoord
#2
das leuk interessant nieuws, en hopen dat ze op die Brusselse DAB+ zender komen
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Antwoord
#3
Mediaregulator CSA heeft in totaal 139 aanvragen binnengekregen voor FM- en DAB+-vergunningen in het Franstalige gedeelte van België. Geïnteresseerden konden tot 16 maart een aanvraag indienen. Het is voor het eerst in België dat FM en DAB+-capaciteit te gelijk worden verdeeld.

139 Aanvragen voor FM- en DAB+-vergunningen Wallonië Met twee jaar vertraging startte de CSA begin van het jaar de verdeelprocedure voor FM en DAB+ in Wallonië. De verdeling gaat middels een vergelijkende toets. De partijen met de beste dossiers krijgen de komende negen jaar een plekje in de ether.

FM nagenoeg gelijk

In het nieuwe plan blijven er vier landelijke FM-kavels (deze worden nu gebruikt door Bel RTL Contact, NRJ en Nostalgie), twee FM-kavels met stadsfrequenties (hierop zenden nu Fun Radio en DH Radio uit) en vier regionale kavels. Ook zijn er 82 FM-frequenties voor lokale radiostations.

Dat het aantal FM-pakketten nagenoeg gelijk blijft, betekent niet dat bestaande partijen zeker zijn van een plekje op FM. Er zijn kapers op de kust, want zowel de N-Group (NRJ en Nostalgie) als RTL (Bel RTL en Contact) lieten eerder al weten een extra FM-pakket te willen.

Veel meer ruimte op DAB+, koppeling met FM

Voor wie geen plek op FM kan bemachtigen is er nog plaats op DAB+. Sowieso worden de landelijke en regionale stations verplicht om hun programma’s ook via digitale etherradio uit te zenden, maar er blijft ruimte over.

In totaal is er plaats voor 23 landelijke radiostations op DAB+. Hiervan zijn negen plekken gereserveerd voor de publieke omroep RTBF, twee voor de Duitstalige publieke omroep BRF, zes voor de landelijke commerciële FM-stations en één voor de regionale stations. Er is dus nog ruimte voor vijf nieuwe landelijke commerciële radiostations.

Voor de landelijke en regionale radiostations zijn er inmiddels twee bovenregionale multiplexen, elk bestaande uit 4 allotments die gezamenlijk landelijke dekking hebben.

Ook lokaal kan over

Ook voor lokale radiostations is er voldoende ruimte op DAB+. Hiervoor is een derde ‘laag’ beschikbaar met kleine DAB+-netten waarop in totaal 216 radiostations kunnen gaan uitzenden. Het verschil is echter dat lokale FM-frequenties niet gekoppeld gaan worden aan DAB+. Radiostations mogen zelf beslissen of ze uit willen gaan zenden op DAB+. Uit de sector is hier echter al veel vraag voor.

Uiterlijk half juli beslissing

De komende twee weken gaat de CSA alle 139 aanvragen controleren. Voor 16 april krijgen alle partijen te horen of hun aanvraag geldig is of niet. Vervolgens worden de geldige aanvragen inhoudelijk verder getoetst en vergeleken, waarna uiterlijk 16 juli een beslissing wordt genomen welke partijen er een FM-vergunning en/of DAB+-capaciteit krijgen.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Antwoord
#4
Mediawaakhond CSA heeft 123 ingediende dossiers voor FM- en DAB+-vergunningen in Wallonië ontvankelijk verklaard. Dit maakte de etherwaakhond donderdag bekend. Uiterlijk 16 juli wordt besloten welke partijen er een vergunningen krijgen.

126 Aanvragen

Aanvankelijk meldde de CSA dat er 139 aanvragen waren gedaan voor een vergunning. Maar na een hertelling bleken dit er ‘slechts’ 126 te zijn voor 92 FM-pakketten.

Het gaat hierbij om vier kavels die vrijwel heel Wallonië dekken (nu in handen van Bel RTL, Contact, NRJ, Nostalgie), twee kavels met stadsfrequenties (Fun Radio en DH Radio) en vier kavels die elk een provincie dekken (Maximum FM, Must FM, Sudradio en Antipode), met uitzondering van Luxemburg en Namen die samen zijn gevoegd tot één pakket. Daarnaast zijn er 82 lokale FM-kavels.

De CSA moet dus een keuze gaan maken welke partijen er een vergunning krijgen. Wie naast een FM-pakket grijpt maakt nog kans op DAB+-capaciteit. Sowieso moeten winnaars van de 10 grote FM-kavels verplicht gaan uitzenden op DAB+, waarvoor momenteel twee multiplexen beschikbaar zijn. Daarnaast is er ruimte voor vijf extra landelijke radiostations. Voor lokale radiostations is er voldoende ruimte op een derde laag met lokale kavels.

Drie dossiers afgewezen

Opvallend is dat alle aanvragers zowel voor FM als DAB+ een verzoek indienden. Drie dossiers werden afgewezen voor zowel FM als DAB+ (Radio Souvenirs, Turkuaz FM Charleroi en Radio Darna). Zij verzuimden onder meer om een driejarig financieel plan in te dienen. Van Radio Flèche Bleue en AlMouwatin Journal Radio TV werd alleen de analoge aanvraag geaccepteerd.

Extra pakket

Uiteraard diende alle gevestigde partijen een aanvraag in voor hun huidige pakket. Maar enkele dienden ook nog een aanvraag in voor één of meer extra FM-pakketten en DAB+-capaciteit.

De NGroup diende niet alleen dossiers in voor Nostalgie en NRJ, maar ook voor Chérie FM en een nieuw oldiesproject. RTL diende naast een aanvraag voor Bel RTL en Contact ook een aanvraag in voor Mint.

Nieuwkomers

Maar er zijn meer aanvragen voor nieuwe radiostations. Zo deed de Secom groep een aanvraag voor Melody en een groep van lokale tv-stations een aanvraag voor Nos radio.

Vooral de laatste aanvraag is omstreden. De lokale tv-stations worden namelijk deels gesubsidieerd door de overheid. De RTL-groep heeft al aangekondigd naar de Raad van State stappen als zij een FM-pakket krijgen.

Uiterlijk 16 juli wordt besloten welke partijen een FM-kavel en/of DAB+-capaciteit krijgen. Daarna gaan de nieuwe vergunningen, die negen jaar geldig zijn, gelijk in.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)