Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BRT 2-legende Wiet Van Broeckhoven (69) is overleden
#1
In Edegem is voormalig radiopresentator Wiet Van Broeckhoven overleden. Hij was een legendarische stem van BRT 2 Omroep Antwerpen.

Wiet Van Broeckhoven is een legende, vooral in de jaren tachtig was zijn stem bekend. Toen had Radio 2 nog geen nationale programma's en werd vooral vanop de regionale redacties, de zogenoemde "omroepen" uitgezonden. Van Broeckhoven maakte voor BRT 2 Omroep Antwerpen programma's zoals "Njam njam" en deed dat in een heel specifieke stijl: een typsich stemgeluid met een ingebakken tongue in cheeck.

Van Broeckhoven was al eens tegendraads, bevestigt zijn zoon: "Hij werd eens geschorst omdat hij een antiklerikaal nummer van Robert Long had gespeeld op de radio. De Kerk, dat was niet zijn ding. En in de loop der jaren moest hij zijn vroeger beroep van ambtenaar opnemen. Zeer tegen zijn zin, maar het kon niet anders blijkbaar. Maar gelukkig was hij toch nog betrokken bij de opstart van het toenmalige Radio Donna, waar hij samenwerkte met onder meer Michel Follet en vooral Erik Strieleman, zijn vaste kompaan", zegt Bram Van Broeckhoven, zijn zoon.

Zijn humor en taalspitsvondigheid vond ook een weg in boeken. Van Broeckhoven publiceerde bladzijden vol aforismen, spreuken, citaten en woordspelingen, waar hij dus ook al een patent op had toen hij voor de microfoon zat.

Van Broeckhoven was trouwens ook kort politiek actief, zegt zijn zoon: "De Europese campagne van Leo Tindemans waarin hij bijna een miljoen stemmen verzamelde, in 1979, dat was voor een deel zijn werk. Tindemans zei zelfs dat hij zonder mijn vader veel minder stemmen zou hebben gekregen. Noem hem een spin doctor van zijn tijd."

Van Broeckhoven was al lange tijd ziek en overleed thuis, in Edegem, op zijn 69e.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)