Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Al drie provinciegouverneurs spreken zich uit tegen plannen VRT om regionaal ochtendb
#1
De eerste reacties op de nieuwe strategie van Radio 2 zijn hard. Dat de regionale ochtendblokken geschrapt worden, ligt moeilijk. De Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) roept zelfs op tot een boycot van de VRT. Ook de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en zijn Antwerpse collega Cathy Berx zijn niet opgezet met de beslissing van de VRT.

Ik zit op mijn paard”, zegt de Limburgse provinciegouverneur Jos Lantmeeters in een reactie op het nieuws dat de regionale ochtendblokken van Radio 2 vanaf 2023 vervangen zullen worden door een ochtendshow met Peter Van de Veire. Dat nieuws viel dinsdag wat tussen de mazen van het net bij de grote najaarspresentatie van de openbare omroep.

“Dit kunnen we zeker zo niet laten”, zegt Lantmeeters. “Zelfs als de andere gouverneurs hier niet op reageren, zal ik tegen deze beslissing ingaan. Dit nieuws kunnen we missen als de pest. VRT geeft al zo weinig nieuws over regionale zaken. Als de openbare omroep dit doorvoert, maakt ze de afstand met de bevolking alleen maar groter. Dat kunnen we niet toelaten.”

Lantmeeters is van plan om eerst met zijn collega’s van de andere provincies samen te zitten. “Maar we zullen dit ook in het Vlaams Parlement aankaarten. De VRT komt voor haar programma’s vaak informatie en hulp bij de gouverneurs halen. Maar dan wil ze op dit vlak niets met ons te maken hebben. Het minste wat we kunnen doen is dat boycotten.”

Ook de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé is niet te spreken over de beslissing. “Dit is een zeer ongelukkige beslissing. Voor mij ruikt dat naar eenheidsworst en een vorm van besparing”, zegt hij aan Belga. Volgens Decaluwé mist de openbare omroep een kans om de band met de provincies aan te halen en zal de wijziging de VRT niet ten goede komen. “Gewone ochtendshows kunnen we ook op de andere radiozenders horen. Ik weet niet of West-Vlaanderen zit te wachten op Peter Van de Veire.” De West-Vlaamse gouverneur zal de situatie aankaarten bij Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), een partijgenoot.

En ook zijn Antwerpse collega Cathy Berx hoopt dat de VRT de hervorming van het ochtendblok op Radio 2 terugschroeft. “Luisteraars zijn terecht gehecht aan het ochtendblok op Radio 2: hun prima bron voor regionaal nieuws. Geen beter kanaal om mensen op de hoogte houden van nieuws uit hun vertrouwde omgeving”, vindt de gouverneur. “De zorg van collega Jos Lantmeeters is ook de mijne. Zijn oproep is hopelijk een uitgestoken hand om de beslissing te herzien en wat luisteraars zo waarderen, ongemoeid te laten”, aldus Berx. Ze prijst ook de manier waarop Radio 2 Antwerpen het regionieuws aanpakt. “Dat is een ijzersterke troef die Radio 2 en de VRT best behouden.”

Transformatie

Het schrappen van de provinciale ochtendblokken, die nu tussen 6 en 8 uur lopen, past binnen het transformatieplan van de VRT. Of er jobs verloren gaan door de aan­gepaste programmatie, wil de openbare omroep niet zeggen. Bij het vorige Transformatieplan in 2015 stonden de provincies van Radio 2 ook al onder druk. Het plan om die te kortwieken werd toen afgevoerd na groot politiek protest, onder meer van de provinciegouverneurs. Nu zal het provinciale ochtendblok dus toch verdwijnen. Het regionale avondblok sneuvelde eerder al.

Ook Katia Segers (Vooruit), lid van de commissie Media, is bezorgd over deze zet van de VRT. “In 2015 wilde de VRT vanwege besparingen ook de regionale radiohuizen in de provincie opdoeken. Die beslissing is toen teruggedraaid. Ik vraag me af of dit nu niet opnieuw een eerste stap is in die richting.”

“VRT blijft inzetten op sterke regionale verankering en verslaggeving. Daarvoor zullen onze verslaggevers tot in alle uithoeken aanwezig zijn”, klinkt het bij de VRT bij monde van woordvoerder Bob Vermeir. “Terwijl zij op de baan zijn, maken we het ochtendprogramma met toppresentator Peter Van de Veire vanuit Brussel. Dat is efficiënter. De nieuwsbulletins komen zeven keer per dag vanuit de verschillende regio’s.”

Segers is er zich bewust van dat de Vlaamse regering ‘zeer zware besparingen’ blijft opleggen. “Desondanks is deze beslissing ronduit onbegrijpelijk. Als de grootste familie van Vlaanderen is nabijheid het onderscheidende kenmerk van Radio 2. De regionale werking is de bestaansreden van Radio 2. Dit is alsof je Klara zou afschaffen: recht in het hart van de rol die een publieke omroep moet vervullen.” Segers benadrukt nog dat Peter Van de Veire ‘een topprofessional is’. “Maar ik vrees dat hij de leegte van het wegvallen van regionaal nieuws niet zal kunnen opvullen.”

Zelfs link met Trump

Ook Elisabeth Meuleman (Groen), de voorzitter van de Mediacommissie is niet te spreken over de beslissing van de VRT. “De VRT verzekert dat regionaal nieuws blijft belangrijk blijft. De vraag is of dat effectief zo zal zijn? Indien er minder aandacht komt voor objectief en neutraal regionaal nieuws is dat een kwalijke evolutie. Lokaal nieuws is belangrijk voor een democratie. In sommige analyses wordt zelfs de link gemaakt tussen opkomst Altright/Trump en verdwijnen van lokale media.”

Ook de vakbonden van de VRT reageren lauw op de aankondiging over Radio 2. “We waren op de hoogte dat de Radio 2 getroffen zou worden door het Transformatieplan”, zegt Wies Descheemaeker van ACOD VRT. “De directie heeft ons altijd gezegd dat dat plan onderhandelbaar was. De onderhandelingen zouden in september beginnen. We kunnen alleen maar vaststellen dat de directie een deel van het Transformatieplan al aan het uitvoeren is.”

Vermeir: “De betrokken teams zijn enkele uren vooraf persoonlijk ingelicht, zoals we dat altijd doen. De formele onderhandelingen met de vakorganisaties moeten nog starten, pas daarna zullen de beslissingen uitgevoerd worden.”

Descheemaeker wijst ook op de ongebruikelijke timing van de communicatie. Toen Radio 2 en VRT het nieuws dinsdagavond via de sociale media en hun websites bekend maakten, waren aan de Reyerslaan adverteerders, stakeholders en pers samen om naar een show te kijken, waarmee het najaar van alle VRT-zenders feestelijk werden. De VRT-CEO Frederik Delaplace verscheen daar in een goudkleurige jas op het podium met vuurwerk en dansers om een speech te geven. “Een groot deel van het personeel was al niet opgezet dat net dit tv-najaar voor het eerst met zoveel show aangekondigd zou worden. Terwijl de directie dit voorjaar aankondigde dat 200 jobs bij de VRT door het Transformatieplan op de tocht staan.”

“Tiens, tiens, ik heb vooral lovende collega’s gehoord, zelfs met luid applaus!”, zegt Vermeir. “Zij zien duidelijk dat VRT blaakt van zelfvertrouwen en ambitie om een nog betere publieke omroep te zijn, op maat van de Vlaming. Zo houden we ons relevant.”
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Berichten in dit topic
Al drie provinciegouverneurs spreken zich uit tegen plannen VRT om regionaal ochtendb - door master-magic - 24-08-2022, 17:24

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)