Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agentschap Telecom onder vuur na dubieuze dwangsommen
#1
Toezichthouder Agentschap Telecom (AT) gaat samen met en in opdracht van Staatssecretaris Mona Keijzer met de radiosector in overleg. Dit naar aanleiding van een aantal beslissingen van de toezichthouder.

Het overleg komt mede onder druk van de Tweede Kamer tot stand. Onder anderen coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hadden vragen over de werkwijze van het Agentschap Telecom gesteld. De verstandhouding tussen de toezichthouder en de radiosector is al enkele jaren niet goed. Maar in de afgelopen periode is deze alleen maar verslechterd.

100%NL

Zo is er commotie ontstaan over enkele dwangsommen die Agentschap Telecom onlangs aan radiozender 100&NL van mediabedrijf Radiocorp. heeft opgelegd. De radiozender laat volgens het Agentschap Telecom te weinig Nederlandstalige muziek aan de luisteraars horen. Ook het minimale percentage van hits van hoogstens een jaar oud is volgens de toezichthouder te laag. In de vergunningsvoorwaarden staat dat de radiozender een minimaal percentage Nederlandstalige muziek en recente hits dient uit te zenden. Na een klacht van RadioNL-eigenaar Waterstad deed AT in 2017 een handhavingsonderzoek inzake 100%NL. Dit leidde tot dwangsommen van 100.000 per geconstateerde nieuwe overtreding.

Verschil van inzicht

Met betrekking tot het draaien van te weinig recente hits gaat Agentschap Telecom uit van het criteria dat een hit jonger dan een jaar oud niet ouder dan 365 dagen mag zijn. Maar dit staat niet in de vergunningsvoorwaarde op deze manier gedefinieerd. Radiocorp. berekent dat een hit uit januari 2017 op dit moment een plaat is die voldoet aan de criteria hoogstens een jaar oud omdat net als in het hitdossier wordt uitgegaan van het jaar van release van een plaat. Gekker maakt AT het bij de berekening van het minimale percentage Nederlandstalige platen. De seconden die een dj door het intro van een Nederlandstalige plaat praat, wordt door de toezichthouder niet meegerekend onder de noemer Nederlandstalige plaat ondanks dat de presentatie Nederlandstalig is. Hetzelfde geldt voor de jingles van 100%NL die ondanks dat ze Nederlands ingezongen zijn en ze officieel bij BUMA/STEMRA zijn ingeschreven als Nederlandse producties niet door het AT bij de berekening van Nederlandstalige muziek worden meegerekend. Radiocorp. is in beroep gegaan tegen de uitspraak van het AT.
112 DAB+ zenders in de ontvanger (Belgie, Nederland en Frankrijk)
Site met enkele webradio's om te beluisteren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)